ForsideDebatindlægDebat: Svar til Tage Hansen i Effektivt Landbrug

Debat: Svar til Tage Hansen i Effektivt Landbrug

-

Det er da helt i orden, at landboforeningsdirektør Tage Hansen føler sig kaldet til at rose sig selv og fedte for sine kunder her i bladet ( 29/ 7). Hansen fortæller levende, at landbruget har betydet meget for hans opvækst, at han sætter pris på landbrugets værdisæt og at landbruget elsker sine dyr osv. osv.

Han er, synes han selv, en klog mand, for han har » en god fornemmelse for hvad dansk landbrug er for en størrelse « . Til lykke med det. Det er sådan set også OK, at han vrisser af undertegnede og spørger, hvad jeg » bilder mig ind « , fordi jeg sætter fingeren på nogle kritisable forhold i landbruget.

Jeg får skyld for både at være nedladende og spille bedrevidende. Jamen dog! Det er typisk for landmænd med et intellekt, der kører på vågeblus, og et stort forklaringsproblem, at de roser sig selv, retter personangreb mod deres kritikere og nægter at tage stilling til sagen.

Gæld

Når en ung landmand køber gård til 20 millioner, har han sjældent den indsigt, en sådan investering kræver. Derfor bliver han afhængig af bl. a. Tage Hansens konsulenter. Tage Hansen skylder læserne en forklaring på, hvordan de har kunnet lokke et helt erhverv ind i en håbløs gældsfælde, samtidig med at bedrifternes underskud er steget år for år.

Gælden voksede med 30 mia. sidste år, og der er ikke udsigt til overskud. Landbruget kan aldrig betale de 330 mia. de skylder væk. I virkeligheden holder dette lille bitte erhverv ( kun 2 % af landets bruttofaktorindkomst stammer fra landbruget) hele samfundsøkonomien som gidsel.

Tillid

Tage Hansen har ikke tillid til eksperter. I Danmark bruger vi rigtig mange penge på at uddanne dygtige fagfolk. Det mener Hansen altså er spildt.

Han klarer sig fint uden eksperter, for, som han siger, så: » er ingen vist i tvivl om, at landbruget har min store interesse, og det har det i øvrigt haft siden min barndom og det selv om jeg hverken er født eller opvokset på landet « . En self made man, er han, ham Hansen.

Tage Hansen kunne måske også forklare os undrende byboer, hvorfor hver fjerde so omkommer i produktionen.

Tallet har været stigende i to årtier. Containere med døde smågrise, som ofte ses ved vejen, taler deres tydelige sprog om elendig dyrevelfærd. En strøm af beretninger om ukrainske landbrugspraktikanter, der snydes og trues af deres husbond, vidner ikke om et værdisæt, jeg kan tilslutte mig.

Men sådan er vi jo alle så forskellige.

Kilde/link