ForsideMRSADebat: Smitten fra svinestalden

Debat: Smitten fra svinestalden

-

Knud Haugmark p.t. Bonhoefferstrasse 9, Z. 212, Heidelberg, Tyskland, skriver i Jyske Vestkysten d. 21 november 2009:

MRSA er betegnelsen for en dødelig, multiresistent stafylokok. Bakterien har tusinder af dødsfald på samvittigheden. Den opstår i og spredes fra svinestalde, hvor der rutinemæssigt anvendes store mængder antibiotika for at holde svinene i live.

I april udkom en vejledning fra Sundhedsstyrelsen om MRSA-problemet, som man har ignoreret i årevis. Sundhedsstyrelsen anbefaler for eksempel, at arbejdstøj fra stalden vaskes i stalden. Det skal ikke ind i boligen, for MRSA kan spredes med ophvirvlet støv. Citat: »Svinene bærer typisk MRSA 398 på huden eller i trynen, endvidere vil MRSA 398 være i støvet og dermed på alle overflader samt i ophvirvlet støv i luften i stalden.«

Mærkværdigvis ignorerer man smittefaren fra ventilationsanlæggene, der netop udsender store mængder støv, hudceller etc. til omgivelserne. Skoler, sygehuse og plejehjem, ja hele landsbyer udsættes for fare, alene fordi man ikke tør sætte ind over for antibiotikaforbruget i svineproduktionen.

Hvis man troede at Sundhedsstyrelsen tager vare på befolkningens sundhed, kan man tro om igen. Det er vigtigere at sikre en stor svineproduktion.


Herunder et citat fra vejledningen

• Arbejdstøj bør vaskes i staldområdet. Hvis dette ikke er muligt, skal det fyldes i en plasticpose, der lukkes. Personen, som vasker tøjet, skal undlade at hvirvle støv op (ikke ryste tøjet) før det vaskes samt passe på, at arbejdstøjet ikke berører personens eget tøj. Umiddelbart efter vaskes hænder med vand og sæbe eller hænderne indgnides med middel til hånddesinfektion. Vaskemaskinens låge og andre dele, som har været i kontakt med snavstøjet skal afvaskes med vand og sæbe eller aftørres med klorin.
• Undgå at bringe ting fra staldområdet ind i husstanden.