ForsideDebatindlægKjeld Hansen: Høegh er inhabil fra første færd

Kjeld Hansen: Høegh er inhabil fra første færd

-



Miljøjournalist Kjeld Hansen skriver på 180 grader om en nye fødevareminister, Henrik Høegh:

Udnævnelsen af svineproducent Henrik Høegh som nye fødevareminister udgør et fatalt kiks fra første dag.

Ikke at manden er uden de evner, hans forgænger helt åbenlyst savnede, men gårdejer Høegh vil være dybt inhabil i langt de fleste sager, som hører under ministeriets resort.

Henrik Høeghs private økonomi er som andre landmænds sammensat af et utal af offentlige støtteordninger, der administreres af Fødevareministeriet. Derfor vil langt de fleste af hans fremtidige initiativer som minister få betydning for hans families privatøkonomi, og det vil kaste et odiøst skær af inhabilitet over embedet.

Hvis Henrik Høegh går imod satserne for EU-støtte, vil det få kontant indflydelse på de 510.000 danske kroner, han modtager i EU-støtte (2007) hvert år. Kommer det til at koste ham 100.000 kr. om året, vil han så som minister gå helhjertet ind for at flytte 20 pct. af EU-støtten til almene formål i landdistrikterne, som der er mulighed for? Næppe.

Hvis Henrik Høegh får held til at gennemføre den totale skattefrihed for landbruget ved at ophæve de sidste jordskatter, så vil det betyde, at han privat sparer i størrelsesordenen 150.000 kr. årligt i skat. Hvilken betydning vil det få for ministerens iver efter at gennemtrumfe netop dette lovforslag?

Hvis Henrik Høegh vælger at lytte til landbrugets krav om ret til at sprede mere gødning og flere sprøjtemidler, så vil det klart skade miljøet. Men det vil gavne hans egen produktion af korn, roer og frugt nede på Lolland. Så hvad mon han vælger?

Og sådan kan man blive ved. Hvis støtteordningerne forbedres for frugtavl, eksport af svinekød, dyrkning af maltbyg, produktion af dansk vin osv., vil det være til den nye ministers privatøkonomiske fordel. Modsætningsvis vil det koste ham penge at skære disse ordninger væk. Fortjenesten ved Grøn Vækst-pakken til 13 mia. kr. vil helt klart også dryppe på ministeren, som vil nyde godt af hver eneste økonomisk håndsrækning til erhvervet – som altså fremover rækkes frem af ministeren selv.

Da Landbrugsministeriet i sin tid skiftede navn og image til Fødevareministeriet, blev der indgået en stiltiende, politisk aftale om at sige farvel til det gamle Morten Korch-samfund. Aldrig nogensinde mere skulle en landmand have lov til at sætte sig spidsen for landbrugets politiske krav om at få melet sin egen kage. Venstre-manden Niels Anker Kofoed skulle være den sidste minister med åbenlyse habilitetsproblemer i forhold til samfundet.

Den aftale har statsminister Lars Løkke Rasmussen valgt at se stort på. Med udnævnelsen af Henrik Høegh bombes ministeriet og erhvervet tilbage til de gode gamle dage med luskede vennetjenester, åbenlys inhabilitet og politiske rævekager for milliarder af skatteyderkroner.

Det er ikke kønt. Det er heller ikke hensigtsmæssigt. Og så er det faktisk synd for manden. Fra første dag i ministerstolen er Henrik Høegh jo dybt inhabil.