Debat: Svin spreder MRSA

JyllandsPosten d. 5/7 2010
Af Hans Jørn Kolmos, professor, Klinisk Mikrobiologisk afdeling, Odense Universitetshospital
I JP 25/6 beskylder dyrlæge Hasse Kahr Poulsen mig for at fremkomme med grundløse påstande om antibiotika til grise. HKP er svinedyrlæge.
Han og hans firma har tidligere været i myndighedernes søgelys for at udskrive alt for mange antibiotika til store svineproducenter. Han må være blandt favoritterne til fødevareministerens nye gule kort, og nu føler han jorden brænde under sig. Derfor den skingre tone og de vilde påstande, som er uden hold i virkeligheden.

HKP betvivler, at forbruget af antibiotika i svineproduktionen reelt er steget. Mit svar er: Læs Danmap-rapporten fra 2008, som er det officielle rapporteringssystem for antibiotikaforbruget i landbruget. Heraf fremgår klokkeklart, at antibiotikaforbruget pr. produceret svin er steget kraftigt over en årrække, og at det især er de store svineproducenter, som har bidraget til stigningen.

HKP prøver at bortforklare stigningen med henvisning til bl.a. flere svin i staldene. Det er ren tågesnak, som ikke engang fødevareministeren tror på.

HKP benægter, at MRSA, multiresistente stafylokokker, udgør en epidemi i danske svinebesætninger. Det modsiges af kendsgerninger. I sundhedsvæsenet registrerer vi flere og flere infektioner med MRSA og andre resistente bakterier, som kan spores til svinestaldene. Vi ser dem overalt i landet. Bag hvert tilfælde står en svinebesætning med mange tusinde smittede dyr.

Flere af vores smittede patienter er blevet alvorligt syge, og nogle har været på nippet til at dø. Resistente bakterier fra svineproduktionen udgør således et alvorligt sundhedsproblem, som man ikke bare kan lukke øjnene for. Det kan kun løses af svineproducenterne selv, og nøglen til løsningen er reduktion af antibiotikaforbruget.

Jeg vil derfor opfordre HKP og hans ligesindede til at skrue ned for retorikken og se at komme i arbejdstøjet. Jo længere de venter, des sværere bliver det, og hvis de ikke kan finde ud af det, løser forbrugerne det for dem: Hvem vil købe kød fra besætninger med resistente bakterier?