ForsideAntibiotika og resistensMere antibiotika til svinene

Mere antibiotika til svinene

-

Disse svin døde ikke af sygdomme, de stammer fra Lynggård ved Præstø, hvor de sikkert fik nok antibiotika, og døde i massevis under en transport til Tyskland


Stigningen i det samlede antibiotikaforbrug skyldes hovedsagligt et øget forbrug til svin. Der er især sket en stigning i forbruget af antibiotika som makrolider, tetracycliner og pleuromutiliner, der bruges til masse-medicinering i foder eller drikkevand. Brugen af bredspektrede antibiotika som cefalosporiner til svin faldt med 25% fra 128 kg i 2008 til 99 kg i 2009 sammenlignet med 2008.

Produktionen af svin er øget, men det modsvarer ikke stigningen i antibiotikaforbruget. I de seneste år er der sket en stigning i antallet af svin, der eksporteres til opfedning i udlandet.  Hvis man indregner denne ændring i produktionen, er antibiotikabehandlingen per svin steget med 12,7% fra 2008 til 2009.

Antibiotikaforbruget til kvæg nåede i 2009 ca. 15 ton og har været relativt stabilt på omkring 14-15 ton siden 2005. De mest almindelige antibiotika til kvæg er fortsat smalspektrede penicilliner. Forbruget af bredspektrede cefalosporiner til kvæg er faldet markant.

I 2009 blev der brugt 1.070 kg antibiotika til fjerkræ mod 556 kg i 2008 – en fordobling af forbruget. Alligevel er antibiotikaforbruget i den danske kyllingeproduktion fortsat meget lav, både sammenlignet med andre dyrearter og sammenlignet med udlandet.

Se pressemeddelelse her

Kilde/link

DR