ForsideLederLeder: Landbrugets falske pibe.

Leder: Landbrugets falske pibe.

-

Landbruget betydning bygger på hule tal.

”Det handler mere om, hvorvidt vi kan og skal blive ved med at producere svin i Danmark, når det år efter år giver dundrende underskud…” (Svineavlernes formand, Henrik Mortensen i Maskinbladet d. 4. januar 2011)

Mortensens erkendelse har været længe undervejs. Underskuddet for svineproducenterne er siden 2008 skønnet til 12.7 mia, og i 2011 må erhvervet vinke farvel til mindst 3 mia. for at få lov at dyrke sin yndlingsbeskæftigelse: at lave grise. Det har trods milliardstore tilskud, skattelettelser og lempelige miljøkrav givet dundrende underskud i hele dette årti, så gælden har rundet astronomiske 350 mia. kr.

Beskæftigelsen i erhvervet er ubetydelig. Dels har den aldrig været lavere og dels består den af billig øst-arbejdskraft, der sluses ind under dække af at være ”praktikanter”. De økonomiske realiteter er, at erhvervet er en gøgeunge, som vi alle – også bønderne – ville være rigere ved at være foruden.

Ikke alle tænker så klart som Henrik Mortensen. Både bønder og den borgerlige presse pynter sig med lånte fjer, når de hyler op om erhvervets enorme betydning for ”følgeerhvervene”. Den 20. januar 2010 skrev Berlingske Tidende: ”I de tilknyttede erhverv er mere end 100.000 danskere beskæftiget.” Dette tal steg til 150.000 i marts måned, hvor Henrik Høegh udtalte sig på grundlag af beskæftigelsen i hele den danske ”fødevareklynge”. Den omfatter til orientering Royal Greenland, der også giver millionunderskud. Venstremanden Leif Mikkelsen lagde ekstra 15.000 oveni i en læserbrevskampagne, hvor han i Viborg Stifts Folkeblad (16/3 2010) bl.a. skrev: ”165.000 danskere lever direkte eller indirekte af landbruget og dets følgevirksomheder.” Han medregner nemlig alle landbrugets kontrollanter. Stigningen fortsatte, da udbrydergruppen af stærkt gældsplagede landmænd, ”Bæredygtigt Landbrug” i helsides annoncer (1/1 2011 bl.a. i Berlingske Tidende) truede med, at landbrugets konkurs vil ”ramme 180.000 jobs”. Foreningen kan ikke dokumentere tallet, så når direktøren, Vagn Lundsteen, et par dage senere skriver, at ” landbruget står på mål for næsten 250.000 arbejdspladser”, er det også grebet ud af den blå luft. (Midtjyllands Avis d. 5. januar 2011)

Alle disse luftige og løgnagtige tal kan ikke ændre ved den kendsgerning, at det aldrig kan betale sig, at holde en underskudsmaskine kørende for at holde ”følgeindustrierne” i gang. Hvis – eller når – landbruget lukker og slukker, vil omsætningen finde andre kanaler, følgeindustrierne vil omstille sig og overleve på den måde.

Landbrugets daglige gældsætning på 100 millioner kroner udgør en casinoøkonomi og truer faktisk hele samfundets økonomi og velfærd. Det kan ikke blive ved, for bønderne kan aldrig betale deres gæld tilbage. Landbruget påstand, at det generer skatteindtægter fra følgeerhvervene, er et bedrag. Sandheden er, at landbrugserhvervet undergraver vores samfundsøkonomi. Erhvervet er en voksende, ondartet kræftbyld, der skal fjernes hurtigst muligt.

 

Det mener sickpigs.dk

Bragt i Nordjyske medier d. 12 januar 2011