Landbruget styrer offentlige midler som om det var landbrugets egne penge

Ugebrevet a4 har kortlagt de mange produktfgiftsfonde, som består af midler fra landbrugets produktion. Disse penge kan opfattes som en slags skat, og derfor er der tale om penge der tilhører det offentlige, men de administreres af ladbrugets egne repræsentanter. Dog har forbrugerrådet en enkelt repræsentant, der kan trække i nødbremsen og påvirke prioriteterne.

Brancheorganisationen Pelsdyravlerforeningen modtog i 2008 20 millioner kroner fra Pelsdyrafgiftsfonden. Kommunikationschef Sander Jacobsen erkender »kasketsammenfald« mellem fond, sekretariat, brancheforening og forskningsindsats, og så gerne den statslige indblandring helt droppet: »Vores holdning er, at vi lige så godt kunne køre det her i eget regi i stedet for at have det administrative mellemled. Promillemidlerne er et velkomment bidrag til branchen, men vi føler, det er vores egne penge, der skal igennem hele det her cirkus for i sidste ende at havne der, hvor vi nok alligevel selv ville bruge dem.«

Læs hele artiklen fra Ugebrevet A4 her