Danske Bank og Finanstilsynet: Landbrugets økonomi kollapser om et øjeblik

Danske Banks halvårsrapport for 2011 blev offentliggjort i går. Her skriver Danmarks største pengeinstitut bl.a:

"Udviklingen i afsætningspriserne påvirkede kreditkvaliteten i dele af sektoren negativt. Koncernen har fortsat skærpet overvågning af sektoren i Danmark."

Det betyder på almindeligt dansk, at Danske Bank nu erkender, at landmændene ikke vil være i stand til at betale deres lån tilbage. Landbruget har gæld til Danske  Bank på i alt 69 mia. kroner hvoraf de 45 er realkredit i Realkredit Danmark. Læs om Danske Banks skærpede overvågning af landbruget i Landbrugsavisen her

 

Bankens adm. direktør Peter Straarup ser problemerne vokse sig store når renten stiger, da de fleste lån til landmændene er til variabel rente. Til JyllandsPosten siger han bl.a:.

"Vi taber rigtige penge på landmænd. Der er landmænd, som får akkordordninger, og nogle, der er tvunget til at forlade deres gård. Her bliver kreditkvaliteten dårligere, når renten stiger."

Også Finanstilsynet har endelig set lyset og advarer nu realkreditinstitutionerne om risikoen fra det forgældede urentable landbrug. Læs artiklen i landbrugsavisen her