Pressemeddelse fra Fødevarestyrelsen den 06-06-2011
Fund af resistente bakterier i dansk fjerkræproduktion
ESBL-bakterier er resistente overfor antibiotika, der er vigtige i behandlingen af infektionssygdomme hos mennesker.
Resultaterne
En særlig målrettet laboratorieundersøgelse af ca. 200 prøver fra 2010 viser, at ca. 27 % af afføringsprøverne fra danske slagtekyllingeflokke og 8,6 % af prøver af dansk kyllingekød indeholder ESBL-colibakterier. Undersøgelsen kan imidlertid ikke give tal for, hvor mange resistente bakterier, der er i hver prøve, hvilket er afgørende, når den fødevaresikkerhedsmæssige betydning af resultatet skal vurderes. Fødevarestyrelsen vil i fortsatte studier undersøge mængden af ESBL bakterier i dyrene for at afklare den fødevaresikkerhedsmæssige betydning for forbrugerne.
En særlig målrettet laboratorieundersøgelse af ca. 200 prøver fra 2010 viser, at ca. 27 % af afføringsprøverne fra danske slagtekyllingeflokke og 8,6 % af prøver af dansk kyllingekød indeholder ESBL-colibakterier. Undersøgelsen kan imidlertid ikke give tal for, hvor mange resistente bakterier, der er i hver prøve, hvilket er afgørende, når den fødevaresikkerhedsmæssige betydning af resultatet skal vurderes. Fødevarestyrelsen vil i fortsatte studier undersøge mængden af ESBL bakterier i dyrene for at afklare den fødevaresikkerhedsmæssige betydning for forbrugerne.
Den løbende overvågning af E. coli-bakterier i dansk kyllingekød har kun fundet ESBL-bakterier i få prøver. Det tyder på, at selvom ESBL-bakterien ved hjælp af den særlig følsomme metode kan påvises i flere besætninger og i et vist omfang i det ferske kød, så er mængden af bakterier i det ferske kød fortsat lav, herunder som følge af effektive slagteprocesser og hygiejneforanstaltninger på slagteriet.
”Det giver naturligvis anledning til bekymring, at ESBL-bakterierne tilsyneladende findes flere steder, selv om det ikke har været på et niveau, der kan måles i vores løbende overvågning. Vi går derfor snarest i gang med nye undersøgelser for at belyse risikoen for forbrugerne. Normalt regner vi forbrug af antibiotika af typen cefalosporiner som hovedårsagen til ESBL-resistens. Men den danske kyllingeproduktion har ikke brugt cefalosporiner i de sidste ti år, så her er forklaringen formodentlig ikke. Der er fundet tilsvarende resultater i andre europæiske lande, så det er åbenlyst, at der er behov for en international indsats. Et styrket indsats mod antibiotikaresistens i EU er derfor også en af prioriteterne under det kommende danske EU-formandskab i foråret 2012.” udtaler veterinærdirektør Per S Henriksen.
ESBL bakterier
ESBL-bakterier er et af de hurtigst stigende resistensproblemer verden over. ESBL-bakterier er resistente overfor de bredspektrede antibiotika, cefalosporiner, der er vigtige til behandling af infektionssygdomme hos mennesker. Det er baggrunden for, at Fødevarestyrelsen sidste år satte undersøgelser i gang for at afklare, hvor udbredt problemet er. Undersøgelserne er baseret på en særlig metode, der gør det muligt at påvise én eller meget få ESBL-bakterier i en prøve, men siger ikke noget om mængden af bakterier.
ESBL-bakterier er et af de hurtigst stigende resistensproblemer verden over. ESBL-bakterier er resistente overfor de bredspektrede antibiotika, cefalosporiner, der er vigtige til behandling af infektionssygdomme hos mennesker. Det er baggrunden for, at Fødevarestyrelsen sidste år satte undersøgelser i gang for at afklare, hvor udbredt problemet er. Undersøgelserne er baseret på en særlig metode, der gør det muligt at påvise én eller meget få ESBL-bakterier i en prøve, men siger ikke noget om mængden af bakterier.
Råd til forbrugerne
Forbrugerne bør følge de gængse køkkenråd om altid at gennemstege kyllingekød og holde det rå kød adskilt fra den færdige mad.
Forbrugerne bør følge de gængse køkkenråd om altid at gennemstege kyllingekød og holde det rå kød adskilt fra den færdige mad.
ESBL-colibakterier er ikke VTEC-colibakterier
Selvom ESBL-bakterierne er E. coli bakterier, er der ikke tale om den bakterietype, som netop har været årsag til sygdomsudbrud i Nordtyskland og også har gjort nogle danskere syge. ESBL-colibakterier kan dog give sygdom hos mennesker, og infektionerne kan være svære at behandle på grund af bakteriens resistensegenskaber.
Selvom ESBL-bakterierne er E. coli bakterier, er der ikke tale om den bakterietype, som netop har været årsag til sygdomsudbrud i Nordtyskland og også har gjort nogle danskere syge. ESBL-colibakterier kan dog give sygdom hos mennesker, og infektionerne kan være svære at behandle på grund af bakteriens resistensegenskaber.
Læs mere t.h. ”Fakta om ESBL”
Kontakt
Fødevarestyrelsen: Veterinærdirektør Per S Henriksen Tlf. 40 40 51 71