ForsideUncategorizedKronik af Kjeld Hansen: Bondefangeri

Kronik af Kjeld Hansen: Bondefangeri

-

I Informations kronik den 23 februar skrev miljøjournalisten Kjeld Hansen om landbrugets oppustede eksporttal bl.a:

…Så er der potteplanter og afskårne blomster for 3,2 mia., veterinærmedicin for 1,2 mia. og enzymer for 4,3 mia. kr. Nu begynder det at knibe med forståelsen. Gad vide, om folkene på Novozymes oplever sig selv som ansatte i landbrugets tjeneste?

Eksport af alkohol og andre drikkevarer for 3,6 mia. kr. tilskrives også “landbruget”. Det er da muligt, at Carlsberg, Royal Unibrew og V&S Danmark anvender en smule danskproduceret maltbyg, men helt sikkert er det, at det ikke er landmænd, der står i tappehallerne.

Dertil kan man så lægge hele Cheminova-produktionen af sprøjtemidler. Stort set alle er forbudt her i landet, men alligevel medtages sprøjtemidler for 1,2 mia. kr. i landbrugets eksportstatistik.

Den post svarer til 2 pct. af den samlede landbrugseksport.

Også hos dansk maskinindustri går Brockenhuus-Schack på strandhugst. Køle- og fryseskabe for 1 mia., maskiner til næringsmiddelindustrien for 4 mia. og konservesdåser for 400 mio. kr. ryger med i landbrugsregnskabet, selvom disse produkter retteligen hører hjemme i eksporttallene hos industrien.

Kilde/link

Læs kronikken på Åbenhedstinget her