ForsideMenneskers sundhedDrikkevand & pesticiderSen reaktion fra rigsrevisorerne: MIljøministeriet passede ikke på drikkevandet under VKO. Venstre:...

Sen reaktion fra rigsrevisorerne: MIljøministeriet passede ikke på drikkevandet under VKO. Venstre: Det er bare ærgerligt!

-

Drikkevandet kan derfor ifølge Rigsrevisionens rapport i årevis have indholdt sprøjtemidler, uden at Miljøministeriet og kommunerne har vidst det.

Rigsrevisonen kalder Miljøministeriets håndtering af sikringen af grundvandet utilfredsstillende, og der er ifølge rigsrevisorerne tale om en helt utilstrækkelig indsats præget af væsentlige mangler.

Ifølge den seneste pesticidhandlingsplan fra 2004 til 2009 under den borgerlige regering var der således lagt op til, at der skulle skæres ned på landbrugets forbrug af sprøjtemidler.

Men selv om der var udsigt til, at målet ikke ville blive nået, så gennemførte regeringen ifølge Rigsrevisonen ikke væsentlige initiativer til at gøre noget ved det.

————————-

Den 14. december 2011 behandlede Statsrevisorerne

Beretning nr. 4/2011 om statens sikring af grundvandet mod pesticider 

Statsrevisorerne afgav beretningen til Folketinget med følgende bemærkning:

"Drikkevandet i Danmark er baseret på grundvand, der stort set er urenset. En forud­sætning for denne drikkevandsforsyning er, at der er en effektiv sikring af grundvan­det mod pesticider, bl.a. ved at man reducerer pesticidforbruget hos landbrug, erhverv og private, forebygger nedsivning og overvåger kvaliteten af grundvandet.

Statsrevisorerne finder det bekymrende, at forbruget af pesticider har været stigende i perioden 2004-2010, på trods af at det i den seneste pesticidplan (2004-2009) har været et politisk mål at reducere pesticidforbruget.

Statsrevisorerne konstaterer i den forbindelse, at Fødevareministeriets tilbud til land­bruget om frivillig rådgivning ikke har virket efter hensigten, hvorfor andre, mere effektive virkemidler må overvejes, fx øgede afgifter på pesticider, hvis målet om et re­duceret pesticidforbrug skal nås.

Statsrevisorerne finder, at Miljøministeriets indsats for at sikre grundvandet mod pesticider har været helt utilstrækkelig og præget af væsentlige mangler. Miljøministeriets mangelfulde forvaltning har medført risiko for, at forekomsten af pesticider i drikkevandet har været over grænseværdien.

Statsrevisorerne kritiserer, at Miljøministeriet ikke i tilstrækkelig grad har fore­bygget nedsivning af pesticider til grundvandet.

Miljøministeriet har i en række tilfælde ikke nået at revurdere godkendelser af pestici­der, inden godkendelserne udløb. Det har medført, at 9 pesticider har været på mar­kedet på lempeligere vilkår i op til 5 år i perioden 2000-2011.

Statsrevisorerne kritiserer også, at Miljøministeriets bestemmelser om, hvilke pesticider kommunerne og vandværkerne skal kontrollere for i drikkevandet, ikke har været ajour i mange år.

Miljøministeriet har ikke overholdt kravet om en årlig ajourføring af listen over pestici­der, som vandværkerne skal teste for. Bortset fra en mindre ændring har listen væ­ret uændret i perioden 1997-2011. Drikkevandet kan således have indeholdt pestici­der, som Miljøministeriet, kommunerne og vandværkerne ikke har kendt til. Miljøministeriet forventer dog ikke, at det har indebåret en sundhedsmæssig risiko."


Venstres daværende miljøminister mener at det er "ærgerligt" at målene ikke blev nået. Læs her

Kilde/link

Landbrugsavisen