ForsideDebatindlægDebat: Arlas hemmelighed.

Debat: Arlas hemmelighed.

-

Bragt Dagbladet Holstebro-Struer samt Folkebladet Lemvig den 17 januar 2012

Arla er den næststørste modtager ef støtte i hele EU. 903 skatteydermillioner blev det til sidste år. Underskud efter tilskud 100 mio. Selskabet er altså en meget, meget dårlig forretning, men alligevel har det landmandsejede mejeriselskab kastet sig ud i nye eventyr. Ved Videbæk skal et biogasværk – sågar verdens største, siger man – se dagens lys. Det skal koste 290 millioner kroner. Det har Arla naturligvis ikke råd til selv at betale, selv om selskabet selv skal aftage al biogassen til produktionen. Arla leverer 15 % af investeringen og Xergi, der skal bygge og drive gylle- og vallekogeriet skaffer resten, altså en kvart milliard, fra andre investorer.

Arla lover på sin hjemmeside, at man kan lave 31 millioner m3 biogas af 550.000 tons biomasse, hvoraf ca. 90% er vand, og det lyder næsten for godt til at være sandt. Maabjerg får faktisk efter den seneste nedjustering kun den halve gasmængde ud af biomassen. Som nysgerrig medborger spurgte jeg derfor via hjemmesiden om Arla ville fremlægge datagrundlaget for gaseventyret. Første afvisning lød som følger: ”Konkret i dette projekt er der gennemført udrådningstest, så vi føler os komfortable med opgørelsen af gasproduktionen.” Og efter en rykker for at se nogle tal skriver Arla: ”Selve gasberegningerne betragter vi som interne og kan derfor ikke udlevere disse.”

Arla føler sig altså ”komfortable” ved at bede investorer om at spytte 250 millioner i et biogasanlæg uden at fremlægge datagrundlaget for deres meget lovende prognoser.

Der findes ifølge Arla andre værker, der indfyres med ostevalle, men hvor de er, fortæller man underligt nok først ”når der er indhentet oplysninger til grønt regnskab 2011 ultimo februar.” Det kunne ellers være interessant at se om disse værker lever op til Arlas prognoser for det nye eventyr ved Videbæk.

Knud Haugmark