Landbrugsavisen: Otte års tovtrækkeri er slut, Vetstat åbnes

»Den offentlige debat bliver mere kvalificeret, når pressen kan kontrollere myndighedernes oplysninger om udviklingen i medicinforbruget,« mener Knud Haugmark.
Mens de danske svineproducenter har svært ved at se fornuften i, at alle og enhver skal kunne få udleveret oplysninger om den medicin, de bruger på deres bedrift, er tilfredsheden stor hos den lille kreds af journalister og debattører, der gennem de sidste snart otte år har kæmpet for aktindsigt i Vetstat.
En af dem er debattør Knud Haugmark, der står bag den landbrugskritiske hjemmeside, sickpigs.
Han glæder sig over, at »konspirationen mellem myndighederne og landbruget er kommet for en dag«. »Jeg glæder mig på vegne af de mange eller få ordentlige og påpasselige dyrlæger og landmænd, som ikke har noget at skjule, og derfor intet har at frygte ved, at offentligheden får adgang til Vetstat,« siger han.

Kvalificerer debatten
Knud Haugmark afviser samtidig landbrugets argumenter om, at offentligheden ikke kan bruge detailoplysninger om den enkelte landbrugsbedrift til noget.
»Den offentlige debat bliver mere kvalificeret, når pressen kan kontrollere myndighedernes påstande og udviklingen i forbruget af antibiotika,« mener han.
Knud Haugmark kalder landbrugets årelange modstand ‘ panikagtig’ og frygter nu kun, at offentliggørelsen af oplysningerne i Vetstat vil få landmænd til at importere antibiotika ulovligt.
Det får ham til at efterlyse, at kontrollen med landmænd, der henter pesticider og gødning i udlandet, skærpes, så de ikke kan fakturere hjælpestofferne ‘ som såsæd eller ståltråd’.
Knud Haugmark håber, at åbningen af Vetstat vil bane vejen for samme adgang til data i resten af verden.
»Lovgivningen hviler jo i sidste ende på Aarhus-Konventionen, som er tiltrådt af mange af FN’s medlemslande,« siger Knud Haugmark.
PS:
På grund af vinterferie har det endnu ikke været muligt endnu at få password etc til databasen.