ForsideLederLeder: Biogasbluff

Leder: Biogasbluff

-

Nu medgiver formanden for Djurs Biogas, Lars Jakobsen, at gylle ikke kan bruges som energikilde:

– Vi er nødt til at peppe gassen op med en form for energiafgrøder. Det kan ikke lade sig gøre med gylle i sig selv, siger han til Ingeniøren.

Og Axelborgs mand i den tidligere regering, arkitekten bag landbrugets gyllegasprojekter, svineproducent Henrik Høegh siger faktisk, at gylle i biogasanlæggene formindsker udbyttet:

– Det er faktisk bedre økonomi i at lave et biogasanlæg på ren majs end at iblande husdyrgødning.

Landbrugets hype om at lave gylle til guld, gavne klimaet og dets pres for at få en astronomisk pris for gylle-el hviler altså på en teknologi, der ikke findes. Og det er ikke så sært. Gylle indeholder de mest ufordøjelige dele af foderet og op til 98 % vand.

Men alligevel lykkedes det erhvervets lobbyister og propagandaafdelingen på Axelborg at overbevise rigtig mange om, at gyllegas er en god og miljørigtig investering. Virkeligheden er, at landbrugets både satsede på at hente nogle enorme tilskud til anlæggene i skatteydernes lommer for at slippe af med gyllen og en fed overpris på majsensilage hjem fra elkunderne.

Med Folketingets feberredning i forbindelse med vedtagelsen af energiforliget ser det ud til at mislykkes.

Så slipper vi måske også for den store ekstra tilførsel af næringsstoffer som via returgyllen smugles ud på markerne uden om gødningsregnskaberne.