ForsideMRSAFødevareministeriet: Oplysning om MRSA er et "privatretligt anliggende"

Fødevareministeriet: Oplysning om MRSA er et "privatretligt anliggende"

-

 



—–Oprindelig meddelelse—–
Fra: Knud Haugmark [mailto:knud@haugmark.dk]
Sendt: 18. maj 2012 09:18
Til: Alice Sørensen (FVST)
Emne: Spørgsmål om oplysningspligt om MRSA

Hermed anmodes om oplysninger om lovgrundlaget for landmænds pligt til at oplyse om MRSA i deres bedrifter over for personale, familie og andre, der kommer i staldene.
herunder:
Det fremgår af svar nr. 2430 sagsnummer 14586 til MF Per Clausen, at myndighederne alene forlader sig på svinebranchens egne regler, og hvis dette er rigtigt, hvilke regler er der da tale om?
Eksisterer der en lovfæstet pligt til at oplyse? Hvis der gør, ønskes oplyst lovens navn og den pågældende paragraf?
Er det ansvarspådragende, hvis landmanden ikke oplyser om smittefaren, hvis hans bedrift er blevet konstateret MRSA positiv?
Er det ansvarspådragende, hvis landmanden ikke oplyser om den statistiske sandsynlighed for smittefare, selvom hans bedrift ikke er blevet konstateret MRSA positiv?
Findes der krav for denne oplysnings omfang og karakter. Skal den for eksempel være skriftlig og være skrevet på et sprog som modtageren forstår?
Er der straf for ikke at oplyse?
Hvilke form for kontrol foretager myndighederne af, om landmændene opfylder deres oplysningspligt?

Med venlig hilsen

 

Knud Haugmark


Den 5 juli modtog sickpigs.dk nedenstående svar:

Det fremgår af svaret på S2430, at en landmand ifølge svinebranchens egne retningslinjer vedrørende MRSA har pligt til at informere sine ansatte og aftagere af levende dyr om eventuel smitte i besætningen. Svinebranchens retningslinjer er et privatretligt anliggende, og de indgår derfor ikke i det danske lovgrundlag.

Branchen vælger typisk som en del af deres retningslinjer at fastsætte bestemmelser om konsekvenserne af en eventuel manglende respekt af retningslinjerne. Uanset eventuelle branchefastsatte bestemmelser, står det dog en aftager frit for at forfølge en eventuel manglende oplysning om status efter reglerne i købeloven, aftaleloven eller hvilke andre love, han måtte finde relevant.

For så vidt angår spørgsmålet om oplysning til ansatte, er dette et spørgsmål, som sorterer under arbejdsmiljømyndighederne, og som Fødevareministeriet derfor ikke skal blande sig i.

Jeg beklager den sene besvarelse.

Med venlig hilsen

Alice Sørensen
Souschef, chefkonsulent
Foder- og Fødevaresikkerhed
________________________________________________
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31-33, 2600 Glostrup
Tlf. 7227 6500, fvst@fvst.dk , http://www.fvst.dk