ForsideAktindsigtAfslag på aktindsigt i gamle gødningssager påklages

Afslag på aktindsigt i gamle gødningssager påklages

-

 Til Statsadvokaten for Fyn, Syd- og Sønderjylland.

Vedr. afslag på aktindsigt af den 15. november 2012.
Sagsnummer SA6 2012-44-0197

Jeg kan oplyse at det journalistiske arbejde består af research som benyttes af andre medier.
Derudover beder man om "konkretisering"  af miljøoplysningerne.
Denne fremgår af den tidligere fremsendte anke af den 30. marts 2012:

"Statsadvokaten for Fyn Syd- og Sønderjylland




Hermed påklages afvisningen af aktindsigt i visse miljøoplysninger, der vedrører indsmugling af gødning m.m til landbruget. 
Såfremt der ikke kan gives aktindsigt i sagen bedes miljøoplysningerne meddelt, herunder hvor, hvor meget og hvilket giftstof, som er tilføjet miljøet.   Oplysninger om emissioner kan ikke undtages for aktindsigt. Miljøoplysningsbegrebet er meget omfattende og omfatter eksempelvis også foranstaltninger. Herunder må forstås for eksempel bøder for overtrædelse af miljølovgivningen."

Deudover henvises til miljøoplysningsloven, hvor miljøoplysninger er defineret i bl.a. i § 3. Derudover er der bestemmelser specifikt om emissioner. Det må antages at stofferne er anvendt på de dømtes egne marker, hvorfor oplysninger herom er at anse for en miljøoplysning.
Jeg er af den opfattelse, at det er myndighedens opgave af offentliggøre de miljøoplysninger, som sagen rummer. Afgørelser fra EU domstolen har fastslået at begrebet skal opfattes meget bredt.
Der er således ikke i Miljøoplysningsloven hjemmel for at afvise aktindsigt med henvisning til at oplysningerne i den foreliggende sag ikke er konkretiseret.

For eksempel brugte myndighederne et tilsvarende argument i Vetstatsagen, men dette blev afvist af ombudsmanden. Her var det tilstrækkelig konkret at bede om aktindsigt i Vetstat.

Med venlig hilsen

Knud Haugmark

Kilde/link

Se hele sagen her