ForsideLandbrugets imagekampagneKlage over vildledende markedsføring i landbrugets imagekampagne

Klage over vildledende markedsføring i landbrugets imagekampagne

-

 Til hvem det måtte angå.

Vedr klage over vildledende markedsføring
Hermed anmeldes Landbrug og Fødevarer for vildledende markedsføring. Jeg vedhæfter et billede af en plakat, der hænger i det offentlige rum, hvoraf det fremgår at danske køer bidrager positivt til det danske CO2 regnskab. Dette kan ikke passe, al den stund, at køer udsender store mængder drivhusgasser, kræver strøm til  ventilation og malkning, foder fra sydamerika og Danmark etc etc.
Køer er meget belastende for klimaet. Det er derfor vildledende at skrive, at de bidrager positivt til Danmarks CO2 regnskab med den begrundelse at andre køer ude i verden skulle bøvse mere.
Når man købe mælk belaster dette klimaet. Reklamen giver det modsatte indtryk. Dette er vildledende

— 
Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C, 1 th.
2800 Lyngby
Fastnet: +45 46 96 49 48
Mobil: +45 20 41 77 88
www.haugmark.dk
 
Se svaret fra forbrugerombudsmanden her

Korrespondancen med landbruget anføres herunder:

Kære Knud Haugmark,

 

Tak for din mail og dit billede af vores kampagne. Det er godt, at den gør indtryk.

 

At ’det bidrager positivt’ skal i denne forbindelse alene opfattes sådan, at udledningen er lavere, end den ellers ville have været – dvs. hvis danske køer ikke producerede mindre metan pr. liter mælk end andre køer. I forhold til den generelle påstand om, at danske køer udleder mindre metan fra fordøjelsesprocesserne, har vi støttet os til EEA’s sammenskrivning af de nationale inventory reports (se her: http://www.eea.europa.eu/publications/european-union-greenhouse-gas-inventory-2012). Det er altså en sammenligning med de øvrige lande i EU15, men vi mener, at den holder i forhold til størstedelen af den øvrige verden også.

 

Herudover kan henvises til den peer-reviewede artikel "Greenhouse gas emission profiles of European Livestock Sectors" (J.P. Lesschen et al., 2011) fra det faglige tidsskrift Animal Feed Science and Technology. Den hollandsk-tyske undersøgelse konkluderer, at dansk mælkeproduktion har den laveste CO2-udledning fra kvægs fordøjelsesprocesser set i forhold til den producerede mælkemængde med i alt 0,354 kg CO2-eq per kg mælk. Svensk produktion ligger næstlavest blandt de 24 undersøgte EU-lande med 0,364 kg CO2-eq per kg mælk, mens Rumænien har den højeste udledning med 0,688 kg CO2-eq per kg mælk. Gennemsnittet for de 24 lande er 0,501 kg CO2-eq per kg mælk.

 

Det er altså lykkedes at opnå mærkbart lavere drivhusgasudledninger fra den danske mælkeproduktion end fra de andre EU-landes mælkeproduktion. Derfor mener vi, at den effektive danske produktion har en positiv virkning på det nationale drivhusgasregnskab.

 

 

 

Venlig hilsen

 

Mikkel Stein Knudsen                    

Erhvervspolitisk konsulent, Miljø & Energi   

Landbrug & Fødevarer                    

 

D +45 3339 4657|   M +45 3083 1063 |    E  msk@lf.dk      

 

 

Landbrug & Fødevarer

Axelborg, Axeltorv 3 . DK 1609 København V                    

www.lf.dk                                       

 

Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på over 120 milliarder kroner årligt og med 141.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt. 

 

Kilde/link

Klage til forbrugerombudsmanden