ForsideFinansielle landbrugstabSkatteyderne skal garantere for opskruede priser på landbrugsbedrifter

Skatteyderne skal garantere for opskruede priser på landbrugsbedrifter

-

IMG_2079Agrospekulanter belønnes med skatteydernes penge

De overvurderede landbrug, hvor prisen blev skruet op med banklån i en slags salgskarusseller i begyndelsen af nullerne, skal ikke ned i pris igen. Spekulanterne skal præmieres ved, at de kan overdrage deres overvurderede bedrift til en ung landmand, og hvis han ikke kan betale renter og afdrag, så gør skatteyderne det for ham. Det betyder med andre ord, at sorteper for prisboblen på markjord ender hos skatteyderne. I mens sidder spekulanterne i nye huse ude i de små provinsbyer og tæller deres millioner.

I en pressemeddelelse oplyses det, at Vækstfonden fremover vil kunne yde en ny type lån til ejerskift i landbrug, som er mere risikable, end Vækstfondens øvrige landbrugsudlån. De såkaldte etableringslån er en del af regeringens vækstplan for fødevarer, som blev indgået i april.

Indtil nu har Vækstfonden kun kunnet yde lån på op til 90 pct. af finansieringen i et landbrug. Men netop ved generationsskift, hvor unge landmænd uden væsentlig formue skal overtage en stor bedrift, kan en større kredit være nødvendigt. Det får Vækstfonden nu mulighed for op til samlet 175 mio. kr.

Bag de nye lån kommer en tabsgaranti fra Landbrugets Finansieringsbanks ejerkreds, som er Finansrådet, Landbrug & Fødevarer samt Staten. Helt konkret skal kapitalen i LFB sænkes, og i stedet bruges til at kautionere for Vækstfondens udlån.

via Vækstfonden overtager kapital fra Landbrugets Finansieringsbank.