Forsidebagatellisering af MRSA-farenRobert Skov, Seruminstituttet, beroliger igen: MRSA er bare en ud af...

Robert Skov, Seruminstituttet, beroliger igen: MRSA er bare en ud af mange, mange bakterier

-

JP-Premium bringer en længere artikel om MRSA, hvor bl.a. Robert Skov udtaler sig bagatelliserende om MRSA.  Her nævner han helt irrelevante oplysninger, idet han påstår, at MRSA CCC398 i virkeligheden er en “menneske”-MRSA, der  er “hoppet” over på svin. Overlægen fortier, at bakterier ikke altid er særligt artsspecifikke og slår sig ned elle mulige steder, hvor der er varmt og fugtigt. Om det er en grisetryne eller en armhule er set fra bakteriens synspunkt ganske uinteressant.  sickpigs.dk bringer kun et kort uddrag af artiklen og tildeler Robert skov to fjer i den anledning.
Bemærkningen om, at bakterien har bevæget sig over til en gris på grund af anvendelsen af tetracyklin er nok en journalistisk fejl. Den er blevet resistent på grund af dette.
Relativering
Relativerings- fjeren

Et almindeligt menneske går rundt med omkring 100.000 mia. bakterier i sin krop – især tarmene er fyldt med bakterier, der konstant udvikler sig. En mikroorganisme kan dele sig 50 gange på et døgn – og der sker konstant mutationer, når bakterierne tilpasser sig omgivelserne.

Den svine-MRSA med navnet CC398, der har spredt skræk og rædsel de seneste måneder, er ifølge Robert Skov i virkeligheden en menneskebakterie, der har bevæget sig over i en gris – formentlig på grund af udbredt brug af antibiotika i svinestaldene, herunder især stoffet tetracyklin. CC398 blev første gang opdaget i Danmark i 2004.

”Tunge” bakterier

Multiresistente bakterier er normalt ganske tunge og ufleksible i forhold til de mere ”almindelige” bakterier, som man kan bekæmpe med antibiotika. Fordi de har flere egenskaber til bl.a. at kunne klare sig over for antibiotika.

Da MRSA-bakterien hoppede over på grisen, smed den nogle af de gener, den brugte, mens den levede på mennesket.

baga
Bagatelliserings-
fjeren

»Når bakterien lever på grisen, behøver den ikke længere at beskytte sig mod mennesker. Derfor spreder CC398 sig dårligt mellem mennesker, og det er vores held,« forklarer Robert Skov.

via JP Premium. Kræver abonnement, der varmt anbefales: Mia. af bakterier i ét menneske – Indblik.