ForsideLandbrugets økonomiLandbrugets økonomiske kollapsKjeldsen Kragh overdriver landbrugets betydning i Informations kronik

Kjeldsen Kragh overdriver landbrugets betydning i Informations kronik

-

Landbruget er en økonomisk ruin
Landbruget er en økonomisk ruin

Kjeldsen Kragh, der har en baggrund som professor i Økonomi, bruger en input-output model Han skriver bl.a:

Input-output-analysen viser, at for hver person, der er beskæftiget på de danske landbrug, er der beskæftiget lidt mere end en person i de tilstødende erhverv. De skabte værdier hos landmændene er lidt mindre end den afledte værdiskabelse, som landbruget giver anledning til i andre erhverv.

De to nederste rækker i tabellen viser landmændenes og LIK’s beskæftigelse og indkomst i procent af Danmarks samlede beskæftigelse og indkomst. Tallene ligger på 3,6 og 3,4 procent. Hvis vi helt hypotetisk forestillede os den ekstreme situation, at de danske landmænd ophørte med at producere, ville den samlede beskæftigelse og nationalindkomst i Danmark falde med ca. 3,5 procent.

Ville det betyde Danmarks undergang? Næppe. Til sammenligning kan man nævne, at under krisen 2008-2009 faldt beskæftigelsen med 170.000 og nationalproduktet med ca. fem procent. Trods problemerne har den danske økonomi altså overlevet et fald, som er langt større end det fald, et stop for landbrugsproduktionen ville indebære.

via Landbruget betyder forsvindende lidt for dansk økonomi | Information.

Men sagen er, at han ikke ser på alle subsidierne til landbruget, som jo samlet løber op i 15 måske 18 mia. Bare i Danmark. Tabte værdier som for eksempel usælgelige ejendomme eller forurenet vand indgår ikke i Kjeldsens input. Drikkevandsmafiaen har for eksempel presset mindst 100 mio. ud af befolkningen for at lade være med at forgifte grundvandet. Og biogasbranchen har suget milliarder ud af EU, kommuner, energiselskaber, staten osv. for at levere en lille bitte smule stinkende biogas, som slet ikke kan opveje energiforbruget til opførelse og drift af værkerne og fremstillingen af brændslet.

Snyd med farvet diesel, ja snyd i det hele taget, indgår ikke og nu ser vi at antibiotika bliver virkningsløst og MRSA-patienter skal have rævedyre enestuer og specialantibiotika.

Prøv at tage disse “afledte” belastninger med i regnestykket, Kjeldsen. Så vil du komme frem til, at landbruget er en rigtig stor belastning af vores økonomi, klima, fødevareforsyning, finansielle sektor, statsfinanser, sundhedssystem osv. osv.

Jo før det lukker jo bedre for alle. Også bønderne