ForsideAntibiotika og resistensKosmetisk plan skal udfase antibiotika med høj risiko for resistens - én...

Kosmetisk plan skal udfase antibiotika med høj risiko for resistens – én gang til

-

Bæredygtigt Landbrug skrev i juli 2014 på sin hjemmeside bl.a:

”Og så er der det, der hedder cefalosporiner. Også her har landbruget af egen fri vilje bandlyst dem. Og det igen som det eneste land i verden. ” siger svinedyrlæge Andreas Birch til Bæredygtigt Landbrug.

Selvom begge typer af antibiotika har vist sig yderst effektive i behandlingen af visse typer af sygdomme forårsaget af baktier, fremhæver Andreas Birch endnu en gang fordelen ved at undvære.

”Lige netop cefalosporiner er virkelig noget, man skal tage alvorligt med hensyn til resistente bakterier og MRSA, fordi man bruger dem til hjernehindebetændelse hos grise. Der er de nemlig rigtig, rigtig gode. Uheldigvis er de også rigtig, rigtig gode til hjernehindebetændelse hos børn. Så der har man simpelthen sagt, at vi vil hellere i morgen kunne behandle vores børn end vores grise. Og den udfasning skal landbruget have klap på skulderen for.”

Vigtige antibiotika

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har udpeget en række forskellige typer antibiotika, som er kritisk vigtige til behandling af alvorlige infektioner hos mennesker. Cefalosporiner og flourkinoloner er blandt de kritisk vigtige antibiotika. Det er vigtigt at mindske forbruget af cefalosporiner og flourkinoloner hos dyr for at undgå, at der udvikles resistente bakterier, som kan overføres til mennesker. I svin var forbruget af 3. og 4. generations cefalosporiner meget lavt (1 kg), hvilket er et resultat af, at svinebranchen i 2010 frivilligt indførte stop for brugen af disse stoffer. Brugen af fluorkinoloner var på det samme lave niveau (7 kg), som det har været siden 2003, hvor lovgivningen om begrænsning af fluorkinolonforbruget trådte i kraft.

Kilde: Danmap 2012 og FoodDTU

via Resistens: Danske landmænd har udfaset præparater med høj risiko for resistens – Bæredygtigt landbrug.

En ny “handlingsplan” går ud på, at landbruget vil ændre i kontrolsystemet “gult kort”, så landmændene hellere vælger at bruge andre antibiotika end tetracyklin, som i høj grad anvendes til mennesker, men som altså undgik frivilligt stop i 2010.  Man påstår at en sådan ændring i “gult kort” systemet vil føre til en halvering af forbruget af tetracyklin i løbet af 2015 men samtidig imødeser man en tilsvarende stigning af andre præparater, tungmetaller m.v. Resistensudviklingen vil måske ændre mønster, men den vil ikke gå tilbage overordnet set.