ForsideLandbrugets økonomiAxelborg hypper sine kartofler. Vi analyserer analysen.

Axelborg hypper sine kartofler. Vi analyserer analysen.

-

kartoffelexport
Stigningen i mængder er fra 165.000 t. i 2004 til 225.000 t. i 2013 eller 36%. Et godt stykke fra de “knap 50%” som fødevareanalysen angiver.

Lige inden kartoffelferien udsendte Axelborg sin ”fødevareanalyse” med tophistorien om, at

”Dansk kartoffeleksport nærmer sig 1 mia. kr. ”

Her leverer man et skoleeksempel på Landbrug og Fødevarers manipulerende propaganda.

Ritzau modificerede overskiften og nøjedes med at fortælle, at kartoffeleksporten nærmede sig 900 millioner, for ret beset var den kun på 874 millioner.

Stigningen over et årti blev angivet til ”knap 50 %”, og det er ikke muligt i artiklen at se, hvor langt herfra det rigtige tal ligger.

scan0052
Belgiske chips af mærket “Joes” koster en tredjedel af “Kims” og smager rigtig lækkert. Fås i Aldi. Rema 1000 har også et udmærket, billigere chipsalternativ.

Man skal lede, før man forstår, at der er tale om mængder, ikke værdi. Ud fra et diagram ses det, at mængderne af spise- og læggekartofler samt chips og andre forarbejdede produkter steg fra 165.000 til 225.000 tons, hvilket svarer til en stigning på 36,4 % med 2004 som udgangspunkt. Det bliver så til ”knap 50%” i fødevareanalysen.

Man fortæller også:

Værdien af den danske eksport af kartoffelprodukter var i 2013 874 mio. kroner. Hvilket er 60 pct. højere end i 2004.

Ikke noget at prale af

Men det fremgår ikke, at man angiver løbende priser. Man lader altså  fem være lige og tager ikke højde for, at 2013-kroner er mindre værd end 2004-kroner. Tager man inflationen ud af stigningen kommer den ned på ca. 32 %, men da mængderne er steget ca. 36%, ser det ud til, at man får mindre i kassen pr. kilo kartofler, som man eksporterer. Og det er jo ikke noget at prale af.

Ikke et ord om over/underskuddet

Og så er disse tal sådan set ligegyldige. Axelborgs regnedreng udi spise- lægge- og bådkartofler, Klaus Jørgensen, oplyser venligt:

Vi taler om “værdien af den danske eksport” og ikke om omsætning. Eksporten er jo kun en delmængde af omsætningen for den enkelte producent og kartoffelbranche. Eksporttallene fortæller ikke noget om, hvad indtjeningen har været.

Det må man forstå sådan, at de 874 mio. er omsætningen af diverse kartoffelprodukter på udenlandske markeder . Det fremgår  af fødevareanalysen hverken, om de danske kartoffelavlere har tjent penge på deres produktion, eller hvor meget skatteyderne har betalt til erhvervet.

Det ville da ellers ikke være for meget forlangt af en storpralende fødevare”analyse”.

 Læs fødevareanalysen her

Lækre tyskfremstillede chips fra Rema 1000 til kr. 6.50 for 250 gr. (kr. 26/kg.) Kims chips koster over fire gange mere ( kr. 120/kg.)