ForsideAntibiotika og resistensLeder: Svineavlernes forvandling er et blålys!

Leder: Svineavlernes forvandling er et blålys!

-

Bragt i Information den 28. oktober 2014.

DSC04433Når landbruget pludselig skifter signaler er der grund til at være på vagt. Naturligvis er det glædeligt, at fem bornholmske svineavlere vil forsøge sig med antibiotikafri drift, og det gør da også et lille indtryk, at VSP ”lancerer en ambition” om at halvere forbruget af tetracyklin inden 2016.

På den anden side, har vi set disse feberredninger før.

Da de første tegn på resistens blev beskrevet sidst i halvfemserne kom branchen rendende med en ny, frivillig aftale mellem foderstofbrancen og slagterierne om, at man ville holde op med at hælde antibiotika i foderet. Men man holdt ikke op med at medicinere af den grund. Aftalen forpligtede ikke landbruget over for myndighederne, så man købte antibiotika i rå mængder og tilsatte dem til drikkevandet. Et politisk indgreb blev dog afværget, og den antibiotikabaserede svineproduktion kunne med hjælp fra håndlangerne i dyrlægebranchen fortsætte som før.

I 2010 var den gal igen og atter kom svinebranchen under så stort pres, at en frivillig aftale blev sat i søen. Nu hed det sig, at man frivilligt ville ophøre med brugen af visse ”kritiske” antibiotika, men så brugte man bare mere af noget andet, så produktionen kunne fortsætte uændret. Uden den store opmærksomhed fik landmændene samtidig ret til at diagnosticere og medicinere deres grise uden tilsyn fra dyrlægen.

Nu trækker man så kaninen op af hatten for tredje gang, og håber på den måde igen at undgå politiske indgreb. Men ser man svinebranchens tilbud efter i sømmene, så er der tale om en gratis omgang. Tetracyklinhalveringen skal ske frivilligt ved at man ”belønner” landmænd, der vælger et andet præparat. Hurra hurra, så får vi altså flere resistente bakterier, for der er jo tale om at tetracyklin stadig kan anvendes, som man selv og dyrlægen vil. Og de har ingen skrupler.

De bornholmske forsøgsbrug er nok også et blålys. For man ved allerede en del om, hvordan man laver grise uden antibiotika. Det kan de økologiske svineavlere fortælle om, og så kan man jo spørge sig selv, hvordan vilde grise klarer sig så fint helt uden antibiotika ude i naturen.

Nej, det bornholmske eksperiment er nok snarere forsøg på at stække det politiske system med en bemærkning om, at ”vi nu har fokus på at nedsætte antibiotikaforbruget”, og så må vi jo lige vente og se om det virker, før vi gør noget dyrt og drastisk.

Begge blålys viser dog, at svineavlerne er under pres. Desværre synes der ikke at være intellektuelt overskud i VSP, til at indse, at løbet er kørt. Underskuddene hober sig op, gælden vokser, priserne styrtdykker, fødevaresikkerheden hænger i laser, markederne gider ikke dansk spam og slet ikke med MRSA, salmonella, listeria og hvad man nu ellers får i tilgift til sin frikadellefars.

Det er nu tiden til at sadle om. Få renset ud i staldene og sats på en meget mindre, sikker og antibiotikafri svineproduktion.

KZ-lejre for grise hører fortiden til.

Presset imod den samfundsfinansierede svineproduktion skal opretholdes. Svineavlerne er i deres vildfarelse og stupiditet ikke i stand til at ændre adfærd. De skal simpelthen tvinges.