ForsideLandbrugets falske pibeDet er de andres skyldKvægbonde bortforklarer sit underskud: Det er bankens skyld

Kvægbonde bortforklarer sit underskud: Det er bankens skyld

-

bondehaand
Hvilket kort skal vi trække i dag, monstro
Tegning: sickpigs.dk.

 

I JyllandsPostens række af skæbnefortællinger fra det danske bondeland skriver vores konkurrerende organ under overskriften:

Jeg bliver presset tættere og tættere på kanten

historien om den flittige, kvægavler Christian Therkildsen, der blev ramt af gælden og presset af banken. Avisen leverer spalteplads i lange baner til landmændenes jamren over en enkelt faktor i deres komplekse bedrift og forsøger ikke perspektivere eller belyse landbrugenes elendige situation fra andre vinkler.

sickpigs.dk skrev allerede i 2008, at landbruget havde kurs direkte imod afgrunden, så det kan ikke være en overraskelse. Alligevel tegner JyllandsPosten billedet af verdens bedste bønder, som nu uforsætligt og uventet rammes af alle mulige ulykker. Det grundliggende problem, at landmændene i årtier har nægtet at tilpasse deres produktion til markedet, ignorerer JyllandsPosten furldstændigt. I følge Landbrug og Fødevarer vil man fortsat fremstille mælk og kød i usælgelige mængder for at være klar, når “markederne åbner igen”. Hvornår dette sker, kan spåmændene på Axelborg desværre ikke oplyse for nuværende.

Herunder endnu et eksempel på den ellers udmærkede avis’ stærkt tendentiøse, jamrende landbrugsartikler. Den er skrevet af journalist Lars Attrup:


 

Jeg bliver presset tættere og tættere på kanten

»Den primære drift giver overskud næsten hvert år. Gælden er bare så stor, at vi alligevel er nødt til at låne for at kunne betale renter og afdrag. Det er en ond cirkel, og situationen bliver mere og mere håbløs i takt med, at gælden vokser,« forklarer Christian Therkildsen.

Han er fanget i den onde cirkel, fordi han i 2008 fulgte bankens råd.

»Vi blev opfordret til at lave en såkaldt fastrenteswap som en forsikring mod rentestigninger. Den aftale koster os nu 600.000 kr. i ekstra renter om året, og vi kan ikke komme ud af aftalen. Vi blev også rådet af banken til at lave en valutaswap i schweizerfranc. Den blev lukket, da kursen steg og kostede os et tab på 4 mio. kr., som skulle finansieres med dyr bankgæld« forklarer Christian Therkildsen.

via »Jeg bliver presset tættere og tættere på kanten« – Erhverv – FINANS.

Køb netadgang til mange artikler for kun kr. 66.
1. måned er gratis. Anbefales af sickpigs.dk

PS: Artiklen er den 10. marts 2015 revideret, så det fremgår,  at Lars Attrup er ophavsmand til artiklen. Det fremgik tidligere blot, at JyllandsPosten var kilden.

Desuden er citatet beskåret med et afsnit