Dyrenes Beskyttelse: Pattegrise som spildprodukt i en avl, der er gået amok

1-Efterår 2009 318Grise, der vejer under 1 kg, skal aflives straks, de er født. Det kan bedst betale sig. Sådan lyder en ny anbefaling i Landsforeningen af Danske Svineproducenters medlemsblad. Det svarer til 4 millioner grise årligt, der skal aflives ved at få hovedet smadret i betongulvet eller mod inventaret. De er et spildprodukt i en avl, der er gået amok.

”Alle disse undervægtige grise, som branchen mener, det ikke kan betale sig at forsøge at holde liv i, er ikke kommet af sig selv. De er resultatet af konsekvent avl for stadig større kuld gennem flere årtier” siger Birgitte Damm, dyrlæge og chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

Det har længe været kendt, at de store kuldstørrelser fører til meget høj dødelighed både før, under og efter fødsel. De danske søer føder 40 millioner grise om året. Af dem går 24.000 dagligt til i farestaldene, godt 9 millioner om året. Dødfødte efter lange komplicerede faringer, eller døde af kulde, sult og såkaldt ihjellægning, hvor soen lægger sig på de i forvejen svage grise. Hvis de da ikke blev aflivet ved at få hovedet slået ned i betongulvet eller mod inventaret.

via Pattegrise som spildprodukt i en avl, der er gået amok | Dyrenes Beskyttelse.