ForsideAntibiotika og resistensLeder: Den manipulerende minister.

Leder: Den manipulerende minister.

-

Den manipulerende minister, Eva Kjer Hansen
Den manipulerende minister, Eva Kjer Hansen

Landbrugets minister, Eva Kjer Hansen udsendte den 5, oktober 2015 en pressemeddelelse i anledning af, at et rapport fra Aarhus Universitet viser høje zinkkoncentrationer i store dele af den danske landbrugsjord. Landmænd tilsætter zinkoxid til smågrisefoder for at fremme tilvæksten og undgå “fravænningsdiarre”, en produktionsbetinget tilstand, som skyldes, at smågrisene skal spise foder, som deres maver slet ikke kan fordøje.

Ministeren udtaler bl.a. i meddelelsen:

– Det er bekymrende, for det kan være til skade for jorden og vandmiljøet. Men det kan også skade både erhvervet og dyrevelfærden, hvis vi begrænser brugen af zink i landbruget. Derfor vil jeg være sikker på, at der er et miljøproblem, og hvordan vi i givet fald håndterer problemet mest målrettet. Vi har brug for at vide mere om både kilderne til zink og mulige løsninger. Jeg har derfor bedt Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og Fødevarestyrelsen om flere undersøgelser, så vi får et ordentligt beslutningsgrundlag,

Den manipulerende minister skriver ikke, at zink kan fremme resistens hos bakterier, der kan overføres til andre bakterier og dermed true folkesundheden. Særligt syge, ældre og spædbørn er i farezonen. Dette belaster også sundhedsvæsenet og kræver enten større bevillinger eller nedprioritering af andre opgaver. men det nævner den manipulerende Eva Kjer ikke. Tvært imod mener hun at det kan

“skade både erhvervet og dyrevelfærden, hvis vi begrænser brugen af zink i landbruget”

Hun tager altså dyrevennernes parti i kampen for at bevare den zink- og antibiotikaafhængige svineproduktion. Men hverken Anima eller Dyrenes beskyttelse er vist fortalere for anvendelse af disse antibiotiske vækstfremmere, som der jo er tale om her. Argumentationen hviler på, at produktionsmetoderne gerne må belaste dyrene og påføre dem smerte og lidelse, hvis man bare kan medicinere sig ud af problemerne efterfølgende.

Videre betvivler hun, at der overhovedet er et problem. Hun skriver:

Derfor vil jeg være sikker på, at der er et miljøproblem, og hvordan vi i givet fald håndterer problemet mest målrettet.

Men det kan hun ikke finde ud af, så

Vi har brug for at vide mere om både kilderne til zink og mulige løsninger.

Derfor har hun nu bedt tre styrelser om løsningsforslag, hvilket kun kan føre til en mudret og uigennemsigtig proces og resultater, der stritter i alle retninger. Det interessanteste er nok, at den manipulerende minister ikke beder Seruminstituttet eller andre lægefaglige organisationer om at bidrage. Næstormanden for den danske lægeforening, Michael Dupont udtalte ellers til DR.DK:

– Det er en alvorlig udvikling, fordi zink fremmer antibiotikaresistens, og fordi mennesket ikke kan tåle at indtage for meget zink gennem for eksempel svinekød, korn eller drikkevand. Det er vigtigt, at landbruget begrænser brugen af zink, siger Lægeforeningens næstformand, Michael Dupont.

Men den manipulerende minister skal ikke have noget klinket hos vennerne på Axelborg. Hun benytter et beskidt retorisk kneb, når i siger:

– Vi står med noget, der kan blive et problem på sigt, men hvor der ikke er nogen akut risiko for mennesker. Derfor synes jeg, at vi skal tage os tid til at undersøge sagen grundigt, så vi kan handle rigtigt.

Først indrømmer hun at der er et problem, men bagatelliserer det derefter ved, at det kun er “på lang sigt”, og at der altså ikke er  nogen “akut risiko” lige nu. Vi tænker her på manden, der lige  efter at have sprunget ud fra Rundetårn sagde: Ind til videre går det jo meget godt.

Men så påstår hun, at hun vil handle “rigtigt” og at “vi” derfor “skal tage os tid til at undersøge sagen grundigt”. Det er altså i følge den manipulerende minister ikke muligt at handle “rigtigt” på det foreliggende vidensgrundlag, selv om det jo er ret indlysende, at landbruget skal stoppe brugen af zink og de intensive produktionsmetoder øjeblikkeligt for at om ikke løse, så dog stoppe den farlige udvikling.

Eva Kjer Hansen er en farlig dame. Udadtil kæmper hun for dyrevelfærd, bedre beslutningsgrundlag og erhvervets interesser. I virkeligheden er hun tordnende lige glad med befolkningens sundhed og sundhedsvæsenets muligheder for at behandle banale infektioner i fremtiden.

Hun nægter simpelthen, at der er et problem, der skal løses.

 

http://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/zink-i-landbrugsjord-skal-undersoeges/