L&F pynter sig med fuptal

-

Dansk landbrug giver dundrende underskud og svneindustrien fører an med milliard tab hjert eneste år. Det gør ingen forskel om varerne sælges med underskud herhjemme eller i udlandet. Tab er tab og tabene skal dækkes ind, og det bliver det først og fremmest med øget låntagning uden tilstrækkelig sikkerhed.

Landbrug og Fødevarer lægger et tykt røgslør ud, når de skriver, at landbrugseksportens “værdi” er steget til 153,3 mia. kroner. Det skriver Landbrugsavisen, at JyllandsPosten skriver, og den har det fra Landbrug og Fødevarers nyeste beregninger:

Nye beregninger fra Landbrug & Fødevarer viser, at værdien af den samlede danske eksport af fødevarer og landbrugsprodukter i 2015 vokser med omkring 1,8 milliarder kroner til 153,3 milliarder kroner. Det skriver Jyllands-Posten.

Nu skal man bare huske på, at heri indgår en del industrivarer som for eksempel sprøjtegift, malkemaskiner, køleskabe og en del andet, som ikke har med landbrug at gøre herunder minkskind. Alligevel pynter det underskudsgivende animalske produktion sig med lånte fjer herfra, for Landbrugsavisen fortsætter:

Stigningen er bemærkelsesværdig, da det i høj grad er én branche, der står for stigningen. Eksporten af danske minkskind er nemlig steget fra otte til 11 milliarder kroner fra 2014 til 2015, og den stigning er med til at hive værdien af den samlede eksport op.

Med “værdi” mener man nok “udsalgspris” og bestemt ikke gevinst eller overskud. Men dette tal er ganske uden interesse. Man skal nemlig se på udgifterne, og da de er højere end den såkaldte “værdi”, så er der ikke rigtig noget at prale af. Både landet og bøndernne ville være rigere, hvis de fornuftigvis havde ladet være med at lave deres landbrugevarer, altså kød æg og mælk. Man skyder stadig skylden på “den russiske boycott” når Landbrugsavisen citerer JyllandsPosten, der citerer den såkaldte cheføkonom, Thomas Søby fra Axelborg:

– Markederne for svinekød og mejerivarer er stadig hårdt ramt af Ruslands boykot og opbremsningen i Kinas import. Samlet set er dansk landbrug og fødevareindustri de seneste år blevet ramt af noget nær den perfekte storm, siger Thomas Søby, der er cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, til Jyllands-Posten.

Den meteorologiske metafor taler for sig selv. Men det kan undre, at man stadigvæk beskylder Ruslands boycott for at trykke dansk landbrug. Her er man åbenbart helt afvisende for at tilpasse produktionens størrelse til det, man også kan sælge. I stedet presser man skatteyderne til at betale for privat opmagasinering af svinekød indtil det kan destrueres  eller sælges som hundemad. Hvbis man sender det ud på markedet, så falder priserne øjeblikkelig, så det bliver der ikke tale om.

Svineavlerne tabte i 2015 81 kroner på at lave en gris og næste år bliver tabet også fatalt. Men det overstiger tilsyneladende svineavlernes abstraktionsevne at nedsætte produktionen, så den passer til markedet.

Det er ellers noget alle andre kan finde ud af.

 

via Mink sikrer fremgang i eksporten.