Ingen kontrol med oplagret svinekød.

sickpigs.dk har fået aktindsigt i et dataudtræk af, hvem der i 2015 fik udbetalt tilskud til privat oplagring af svinekød, som ikke lige kunne sælges på markedet. Vi kan også se, hvor store beløb, det drejer sig om i 2015.

Af svaret fra Naturerhverv fremgår det, at man ikke kontrollerer, om kødet efterfølgende sælges til konsum eller om det simpelthen destrueres. Man betaler bare til den, der oplagrer kødet på en kontrakt, når oplagringstiden er gået.

Der er kun to modtagere af de godt 28 millioner skatteyderkroner, som blev udbetalt i 2015, nemlig virksomheden SP-pork og Danish Crown, som løb med løvens part.

arla_holdbarhed
Fra Arlas hjemmeside

Desværre fremgår det ikke hvornår betalingerne har fundet sted eller hvor lang tid kødet skulle holdes væk fra markedet. Men det kan være op til 150 dage. I følge forbrugerrådet TÆNK og ARLAs hjemmesider bliver svinefedt harsk efter 90 dage i fryseren.

Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown oplyser, at man sagtens kan fryse svinekød ned i længere tid, fordi man blandt andet gør det hurtigere og til lavere temperaturer end hjemme i husholdningerne. Og ofte vakuumeres kødet på slagterierne inden det fryses.

Dybfrosset svinekød har ifølge Jens Hansen en holdbarhed på minimum et år.

Svinekød til Kina er eksempelvis 6-8 uger undervejs, så det kan sagtens være over 3 måneder gammelt før det bliver sat på middagsbordet i Kina.
Harskningsprocessen i svinekød bremses markant, når temperaturen når under minus 12 grader. Derfor fryses kødet ned til minus 18 grader inden det sendes afsted til kunden.

Jens Hansen oplyste i første omgang, at EU tilskuddet i januar 2016 havde forhindret et egentligt fald i svinenoteringen, men efter at sickpigs.dk præsenterede ham for tallene, ændrede han forklaring til, at priserne ikke faldt så meget efter julen, som de plejer.

svinenotering 2015-16
Svinenoteringen faldt efter julens storsalg, som denne oversigt viser. Kilde: http://www.danishcrown.dk/Ejer/Noteringer/Svinenotering-20152016.aspx. X-aksen angiver ugenumre.

 

 

 

 

aendring
Det sædvanlige fald i svinenoteringen var trods milliontilskud til oplagring af frossent svinekød meget tæt på gennemsnittet de seneste fem år

sickpigs.dk spurgte, hvor længe man så fryser kødet ned og svaret var, at det varierer meget, men som udgangspunkt har Danish Crown ikke interesse i at have store mængder køb på frostlager, da det koster penge hver eneste dag, det ligger der.

Nedfrysning er en meget udbredt fremgangsmåde for at udsætte salget af visse kødtyper, til prisen bliver bedre. For eksempel fryser man bove ned om vinteren, fordi de senere kan bruges til at lave grillpølser af, og de skal sælges om sommeren.

Jens Hansen kunne ikke på stående for gøre rede for mængdevariationen i  nedfrysning af svinekød som følge af de 25 EU-støttemillioner til Danish Crown, men kunne fortælle at mængderne på frost i den pågældende periode lå ganske betydeligt over normalen.

Se listen her. Udbetaling 2015 for P.O. svin

Svar fra Natur erhverv her aktindsigt_privat_oplagring svin_16-8045-000001