ForsideDen økologiske illusionMiljø- og Fødevareministeriet jubler over økologien med ligegyldige talpralerier

Miljø- og Fødevareministeriet jubler over økologien med ligegyldige talpralerier

-

Det er fristende at fortsætte artikelserien om “Landbrugets falske pibe” men den går ikke, for hallelujaretorikken er her overtaget af selveste Fødevareministeriet, som oplister en række praletal, der ikke siger noget som helst om værdiskabelse, overskud, skatteevne eller værdifulde arbejdspladser at gøe, men derimod bare praler med eksport, omsætning og vækstrater for afsætning.

Det kan da godt være, at økologisk produktion giver gode indtægter for avlerne.  Men hvorfor fortæller man så ikke om overskud og konsolidering? Og hvor store tilskud skatteyderne skal betale for at slippe for giftsprøjten. Og hvorfor landbruget overhovedet har ret til at sprøjte med alle mulige giftstoffer og kan forlange beskyttelsespenge for at lade være?

I stedet kopierer ministeriet på sin hjemmeside landbrugets egen jubelretorik, som ikke siger et pluk om erhvervets sande værdi. Læs for eksempel nedenstående fakta. De udelukker på ingen måde kæmpe underskud, konkurser og stigende gældsætning. Men mange tror det. For tallene ser flotte ud. Ministeriet skriver:

Fakta: De seneste tal for økologisk afsætning viser en vækstrate på cirka 10 procent på hjemmemarkedet, 12 procent i eksporten og 33 procent i afsætningen til food service.

Danske forbrugere købte sidste år for cirka 7,5 mia. kr. økologi (detailhandel + food service).

Danmark eksporterede i 2014 for 1,7 mia. kroner, en stigning på 12 procent i forhold til 2013.

Omsætningen i den økologiske foodservice-sektor (grossisternes salg til danske storkøkkener) er vokset fra ca. 460 mio. kr. i 2009 til 1,3 mia. kr. i 2014, hvor der var en vækst på 33 % alene fra 2013-2014.

Kilde: Alle danskere kender Ø-mærket – Miljø- og Fødevareministeriet