ForsideDen økologiske illusionNy charmeoffensiv fra Danish Crown satser på halleluja-økologi

Ny charmeoffensiv fra Danish Crown satser på halleluja-økologi

-

På plakater i hele byen reklamerer landbruget nu under sloganet “FRI” for såkaldte frilands- og såkaldte økologiske dyr.

Vi kommenterer hermed et par eksempler.

20160418_083148
Denne tekst får læseren til at tro, at frilandsgrise lever på friland hele livet, og at de kan gå ud og ind af hytterne i baggrunden. Men det er ikke sandt. Såkaldte frilandsgrise bliver ganske vist født på en mark i en hytte, hvilket er en af grundende til, at smågrisedødeligheden er højere. Men efter kun 7 uger bliver smågrisene fjernet fra deres so-mor, og kommer ind i en slags halvtag med betongulv, fodres med zink for at stoppe den uundgåelige “afvænningsdiarre” og ser hverken en grøn mark eller deres mor i resten af deres korte liv. Søerne lever længere ude på marken, men har oftest ring i trynen, så deres naturlige rodeadfærd forhindres. Det gør nemlig rigtig ondt i trynen, hvis man roder i jorden med en ring boret ind ind trynen. Dyrenes beskyttelse anbefaler alligevel denne produktionsform.

20160418_083201
Man kan undre sig over, at nogen vil lade deres køer græsse andre steder. Og det skal være noget særligt, at man ikke fordrer dyrene med giftsprøjtet græs. Bemærk i øvrigt at den økologiske ko har fået brændt sine horn væk som kalv. Økokøer må gerne afgræsse marker, der er gødet med gylle fra ikke- økologiske besætninger. Der er i øvrigt tale om et manipuleret billede. Dyret er født i 2010 og formindsket indsat på billedet.
20160418_132941
Her handler det ikke om dyrene, men om landmandens “passion”. Den temmelig store gris, han holder, kommer dog ikke på friland, men lever i en betonløbegård sammen med andre grise og deres efterladenskaber. Friland er ejet af Danish Crown

Det kan oplyses at det på almindelige marker er tilladt at bruge visse ukrudtsmidler. Se her