Økogrise uden haler

-

soudenhale
Frilandsso fra kampagneplakaten. Bemærk manglen på hale. Produktionen nyder anerkendelse fra Dyrenes Beskyttelse
2-20160427_163719_resized
-og alle havde krø-ø-le på ha-a-len, undtagen denne frilandsso fra Danish Crowns kampagne. Den er amputeret.

sickpigs.dk har i forbindelse med den aktuelle kampagne spurgt Friland A/S hvorfor nogle små økogrise ikke havde krølle på halerne, og altså så ud til at være blevet haleamputerede.

20160418_083148
Kampagneplakaten her fra Frederiksberg Metrostation, Teksten passer meget bedre til nedenstående billede. Her kan grisene gå rundt på et hårdt underlag uden andet rodemateriale end lidt belortet halm, og ja en del af stalden er udendørs. Men der er ikke tale om, at dyrene kan gå ind og ud af de hytter man ser i baggrunden på dette billede.

 

1-20160427_163743_resized
Dagliglivet for en såkaldt “frilandsgris”. Det lovpligtige “rodemateriale” er lidt halm med fæces og urin på. Desværre viser billedet ikke en eneste krølle på halen.

Vi fik nedenstående svar.

Hej Knud,

Tak for din henvendelse vedrørende Frilands reklamekampagne. Som svar på dit spørgsmål kan jeg oplyse dig at økologiske grise halekuperes ikke, som det sker hos mange konventionelle grise for at forebygge halebid dvs. at grise binder andre grise i halen.  Halebid opstår typisk, hvis grisene keder sig eller bliver stressede. Det stiller derfor ekstra krav til indretningen af de økologiske stalde at forebygge halebid. Der kan i økologiske besætninger opstå særlige udfordringer, som resulterer i at enkelte grise begynder og bide de andre grise i halen. Udfordringerne kan f.eks. skyldes store udsving i vejrforhold eller andre pludselige ændringer, der påvirker grisene i de åbne staldsystemer med adgang til det fri. Typisk er det én gris i et hold, der begynder at bide hale på de andre grise. Sker det, er det landmandens vigtigste opgave at få taget grisen fra så hurtig som muligt og få den på andre tanker ved f.eks. at give den et gammelt juletræ at bide i eller en fodbold at lege med i stedet. Der kan derfor forekomme grise i økologiske besætninger, der har korte haler, og da filmen er optaget i en sådan, er det ikke udelukket, at du har været i stand til at se en gris med kort hale.

 

En praktisk ting i forhold til filmen du henviser til i din henvendelse, så er det smågrise der vises. Grisene vejer her ca. 30-40 kilo og altså ikke færdigt udvoksede slagtesvin. Halerne er derfor heller ikke udvoksede men passer til den størrelse grisen har.

 

Venlig hilsen / Kind regards

xxx
Business Supporter
Administration

Friland A/S, Marsvej 43, 8960 Randers, Cvr. nr. 15 88 91 01