ForsideBiogasbedragetLeder: Bodil Harder fra energistyrelsen pynter på biogassen

Leder: Bodil Harder fra energistyrelsen pynter på biogassen

-

Bodil Harder manipulerer med læserne.

Det er ikke kønt at se hvordan Bodil Harder fra Energistyrelsen går i brechen for den gyllebaserede biogas i Ingeniøren. (Kronik: Hvad ved vi om biogassens klimagevinster? 10 november 2016)

Ikke blot taler hun imod bedre vidende, men når hun skriver, at der fortsat er en

betydelig klimagevinst ved biogasproduktion. Den vigtigste gevinst er, at gassen kan erstatte naturgas og dermed undgå CO2 fra afbrænding af fossil energi. Dette reducerer drivhusgasudledningen med ca. 57 kg CO2 pr. GJ biogas.

så passer det simpelthen ikke. Damen regner kun gassens bruttoindhold af energi med og ser bort fra alle energiomkostningerne. Det er nemlig ikke energimæssigt gratis at oprette et biogasanlæg. Ståltankene er store energisyndere, men også tankvogne, rørsystemer, isolering, pumper, bygninger og andre installationer belaster CO2 regnskabet betydeligt, inden der er produceret bare en lille bitte smule biogas. Og det ser Bodil Harder bekvemt bort fra. Og at biogas jo som naturgas frigør et CO2 lager indgår heller ikke i Bodils regnestykke.

Hun har heller ikke sat sig ind i hvor meget gylle der skal forgasses før CO2-gælden er betalt, så måske kan det slet ikke lade sig gøre inden værket engang med stort energiforbrug skal skrottes.

Concito har pillet alle hallelujaplanerne for biogas fra hinanden. Tænketanken udgav i 2014 en sober rapport, “Bæredygtig biogasproduktion i Danmark”, hvor man bl.a. skriver:

Resultaterne præsenteret i denne rapport viser, at den mest typiske form for bio-gasproduktion i Danmark (gylle med fødevareindustriaffald som cosubstrat) ikke er forbundet med CO2-reduktioner og i bedste fald er på samme niveau som almindelig gyllehåndtering med de her valgte forudsætninger.

Det ved Bodil Harder udmærket. Men hun holder tand for tunge. Hun får sin løn for at lade biogasillusionen bestå så længe som muligt. Der er nemlig mange gode tilskudskroner gemt i den.

http://concito.dk/files/dokumenter/artikler/biogas_raport_240815.pdf