ForsideMenneskers sundhedFarlige fødevarerHepatitis E spreder sig gennem svinekød

Hepatitis E spreder sig gennem svinekød

-

DR skriver på sin hjemmeside bl.a.:

I en ny rapport fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) har forskere sammenholdt europæisk data om hepatitis E i årene 2005 til 2015.Rapporten slår fast, at smitten overvejende kommer fra svinekødsprodukter som eksempelvis pølser og lever, fordi mange grise er bærere af hepatitis E.- Tidligere troede man, at hovedkilden til infektion var at drikke forurenet vand under rejser uden for EU. Men nu ved vi, at den vigtigste kilde til overførsel af sygdommen i Europa er mad, siger Rosina Girones.Forskerne kommer i rapporten blandt andet frem til, at tilfælde af smitte med hepatitis E er steget fra 514 i 2005 til 5.617 tilfælde i 2015.

Dermed har sygdommen i de seneste år været stærkt stigende. I alt er mere end 21.000 tilfælde af hepatitis E-infektioner blevet rapporteret hos mennesker i løbet af de seneste 10 år.

Vi gør stilfærdigt opmærksom på, at danskernes nationalpålæg, leverpostej, kun opvarmes i vandbad i en ovn og at virus er særligt koncentreret i svinenes levere.

Infektionen kan have både et mildt forløb, være influenzalignende og i særlige tilfælde føre til livstruende leversvigt. Især gravide og nyopererede  organmodtagere er udsat.

En engelsk speciallæge i mave-tarmsygdomme ved Exeter Univertitetet,  fraråder både gravide og nyopererede organmodtagere at spise svinekød i det hele taget.

  • Hepatitis E er en infektion af leveren, som skyldes et virus.
  • De fleste mennesker, som smittes med hepatitis E vil dog kun opleve milde symptomer, men smittes eksempelvis patienter med leverskader eller et svagt immunsystem, så kan sygdommen dræbe.
  • 28 EU-borgere er i løbet af ti år døde af sygdommen, og sygdommen har været stærkt stigende i EU i de seneste år.
  • I alt er mere end 21.000 tilfælde af hepatitis E-infektioner blevet rapporteret hos mennesker i løbet af de seneste 10 år i EU.

    Kilde: Hepatitis E in the EU/EEA, 2005-2015

  • Læs også her: http://www.dr.dk/nyheder/indland/ekspert-om-smitsom-levervirus-her-er-tre-gode-raad-til-gennemstegning-af-grillmaden

Kilde: EU-rapport advarer om hepatitis i svinekød: Sørg for at gennemstege grillpølsen | Nyheder | DR