ForsideMenneskers sundhedFarlige fødevarerStigende forekomst af hepatitis E i Europa giver anledning til bekymring

Stigende forekomst af hepatitis E i Europa giver anledning til bekymring

-

Leverpostej
Leverpostej kan indeholde hepatitis E, hvis den ikke har været tilstrækkeligt opvarmet. Leverpostej bages traditionelt i vandbad, som holder temperaturen lavere end ovnens temperatur.  Foto: Holger Ø.

Zoonose breder sig.

Selv om hepatitis E sjældent giver anledning til alvorlige infektioner, er det dog påfaldende, at antallet at rapporterede tilfælde i Europa er tidoblet fra 514 tilfælde i 2005 til 5617 i 2015. Leversyge kan pådrage sig kronisk sygdom lige som mennesker med nedsat immunsystem, transplanterede for eksempel, kan opleve svære symptomer. The Lancet skriver bl.a.

Has there been a genuine rise in the number of new cases throughout Europe, or are we seeing the benefits of greater awareness of HEV infection or better diagnostic techniques? In the context of increasing incidence, a greater understanding of risk factors and effective prevention methods is key. A report from the European Food Safety Authority provides further evidence that most HEV infections in Europe are due to the consumption of undercooked or raw pork meat and liver, highlighting the need for clearer guidance on the appropriate preparation of these foods to suppress the rise in cases.

I Danmark har man konstateret, at hver femte har antistoffer imod hepatitis E, der muligvis kan være overført med leverpostej, som ikke har været tilstrækkeligt opvarmet.

Kilde: Growing concerns of hepatitis E in Europe – The Lancet