Martin Merrilds buldrende pralerier

-

I en pressemeddelelse, udsendt som svar på Dyrenes Beskyttelses angreb på produktionsmetoderne for danske svin, skriver landbrugsbossen Martin Merrild bl.a:

Den danske svineproduktion beskæftiger mere end 33.000 personer i Danmark og giver et årligt bidrag til BNP på 18-19 mia. kroner. De danske svineproducenter og slagterier er verdenskendte for at levere præcision, fødevaresikkerhed og kvalitet i samspil med et højt niveau af dyrevelfærd. Derfor vælger 133 lande at importere grisekød fra Danmark.

Vi har bedt Merrild om dokumentation for disse tal og har modtaget bl.a. en liste over importører af dansk grisekød. Ud af verdens 140 lande skulle altså imponerende 133 importere dansk grisekød.

Ingen bagatelgrænse

Man skal tilsyneladende ikke over nogen bagatelgrænse for at komme på listen over danske eksportlande. Cuba, Nordkorea, Tunesien, Eritrea og Etiopien modtog alle under ti kilo svinekød i 2015. Luxembourg og syv andre lande mindre end et tons. Faktisk aftog 120 af listens lande samlet under ti procent af det danske svinekød. 56 lande aftog hver under en promille.

Seks lande aftog godt firs procent, elleve lande 90 procent.

Meget varierende kilopriser

Det fremgår, at nogle lande betaler en meget høj og andre en meget lav kilopris.

Holland, Armenien, Ukraine, Congo, Aserbajdsjan, Elfenbenskysten og de Amerikanske Jomfruøer betaler alle mindre end ti kroner kiloet, mens Etiopien lige som Norge og Luxembourg ligger i den høje ende og skal slippe en halvtredser.

Endnu dyrere er svinekødet i  Sierra Leone (53 kr.), Cambodia (63 kr.),  Hviderusland (74 kr.) og Vietnam (85 kr.) I Schweiz sælger Danish Crown kødet til 117 kr. kiloet.

Højest ligger Brasilien, der betaler 616 kr. kiloet. Så kan man jo godt forstå, at de i 2015 nøjedes med at købe sølle fire tons, eller 0,02 gram pr indbygger. I Kina er de mere heldige med godt to hundrede gram dansk svin pr. kineser i 2016.

Det ser mærkeligt ud, men muslimske lande importerer en del dansk svinekød. Qatar købte 429 ton og Saudi Arabien 107 ton, mens de Forenede Arabiske Emirater hentede 776 ton dansk gris hjem til ørkenen i 2016.

 

Pralhalsen Merrild

Så bag Merrilds imponerende udsagn:

Derfor vælger 133 lande at importere grisekød fra Danmark

gemmer der sig den kendsgerning, at de allerfleste lande aftager minimale mængder, svarende til en pakke grillpølser og en kamsteg, mens en halv snes lande står for 90 % af afsætningen.
Som sædvanlig fortæller Merrild ikke, hvor lidt der tjenes på eksporten, der samlet set er et dundrende underskudsforetagende. Det hjælper ingen, at underskuddet sker samtidig med at de “tjenes eksportkroner hjem til Danmark”. For hjemme i Danmark skal de urentable bedrifter binde mange penge i de afklippede haler for at komme af med dem på de forskellige markeder. Det ved Merrild godt. Men det forhindrer ikke den frække pralhals i at sende sine opbæste skryderier via Axelborgs velsmurte propagandamaskine ud i den undrende offentlighed.

Kilde: L&F: Desperat angreb fra Dyrenes Beskyttelse

Se hele listen her: DKs eksport af Gris på lande 2016