ForsideMenneskers sundhedFarlige fødevarerPlejer er ikke død, når det gælder kød - Debatindlæg - Debat

Plejer er ikke død, når det gælder kød – Debatindlæg – Debat

Læserbrev i JyllandsPosten af Jette Rosenkvist, selvstændig, Haderslev

-

For 50 år siden var tobaksrygning et udbredt, kulturelt fænomen i Danmark. Forskning har siden overbevist os om tobaks skadevirkninger, hvorfor rygning nu er bandlyst mange steder. Utallige videnskabelige studier har for længst dokumenteret, at en plantebaseret kost er den mest sundhedsfremmende. Endvidere viser overvældende meget forskning sammenhæng mellem kræft og kødspisning.

Alligevel anbefaler Fødevarestyrelsen i de nyeste kostråd fra 2013, at kød og mejeriprodukter indgår i vores daglige kost. Ikke i så store mængder som tidligere, men man skal tilsyneladende alligevel helst indtage noget. Fødevarestyrelsen forklarer, at den baserer kostrådene på dansk madkultur og danskernes nuværende kostvaner.

Én af USA’s førende ernæringsforskere, dr. T. Colin Campbell, har udtalt, at der kunne spares 70-80 pct. på det amerikanske sundhedsbudget, såfremt den amerikanske befolkning levede plantebaseret. Amerikanernes forbrug af kød og mejeriprodukter ligner det danske, og de lider af samme livsstilssygdomme som mange danskere: hjerte-/karsygdomme, kræft, fedme, diabetes 2 osv. Hvorfor kan/skal danskere ændre kultur, når det gælder rygning, men ikke når det gælder kost?

Kilde: Plejer er ikke død, når det gælder kød – Debatindlæg – Debat