ForsideBiogasbedragetForsker piller fjerene af biogassen

Forsker piller fjerene af biogassen

Vi bragte en topforsker til fornuft omkring biogassens ulemper. Også hun var blevet hjernevasket af branchens usaglige propaganda.

-

Tidligere professor og medlem af Etisk Råd, Rikke Bagger Sørensen skrev i avisen i 2012, at biogas var godt for et eller andet. Jeg bad hende sende dokumentation, hvilket hun lovede at gøre næste dag. Men hverken hun eller hendes assistent kunne efter dages søgen i den videnskabelige litteratur finde den mindste lille dokumentation. Så vi blev enige om følgende, som hun den gang lagde navn til. Rikke er nu emeritus.

Der mangler livscyklus analyser (LCA), der dokumenterer, at det er fornuftigt at udnytte den store mængde gylle, den danske husdyrproduktion efterlader til biogas. Man kan udnytte metan fra husdyr­gød­nin­gen til varme, men da fx energiforbruget til opførelse og drift af anlæggene er dårligt dokumenteret, og husdyrproduktionen i sig selv er en stor belastning for miljøet i form af store drivhusgasudledninger, vandforbrug, energiforbrug etc., bør der foretages livscyklusvurderinger, der inddrager alle led i processen. Desuden vil returgyllens indhold af tilgængeligt kvælstof være forøget i forhold til ikke afgasset gylle, som med de nugældende regler udspredes på samme areal. Dette kan sandsynligvis medføre øget udvaskning af næringsstoffer til vandmiljøet.

 

Mvh

 

Rikke

 

Rikke Bagger Jørgensen
Senior scientist
ECO
DTU Chemical Engineering

 

Året før, i 2011 skrev samme Rikke Bagger Jørensen under overskriften: Landbrugets kampagne er ordgylle bl.a:

I medierne og i byrummet bliver vi mødt med billedet af en husdyr-lort og teksten “Ok, vindmøller er pænere at se på, men de producerer ikke nær så meget energi.” Det lyder godt … men det er helt forkert! Husdyrlort giver ikke mere energi end vindmøller! Med småt står der så også i nogle af reklamerne, at der ikke kun refereres til lorten, men til den samlede vedvarende energi. Her kommer størstedelen fra brænde, affald og halm.

Ifølge Energistyrelsen, bidrager husdyrgyllen – via biogas – bare med 3,4 procent af den vedvarende energi, mens vindmøllerne står for 19,9 procent! Reklamen er ren manipulation.

Údsnit af landbrugets manipulerende plakat

Biogas ikke en god historie

En af de andre reklamer i kampagnen handler også om biogas og giver opskriften på “Hvordan man skaffer 300 liter fyringsolie uden at pisse på miljøet”. Den glemmer bare at fortælle, at det er en opskrift uden meget hold i virkeligheden. Der findes i dag kun få biogasanlæg, og med mindre der gives massiv økonomisk støtte til opførelsen, er der ikke udsigt til at vi får mange flere.

Sammenlignet med for eksempel vindenergi er energi baseret på husdyrgylle ikke økonomisk, og den medvirker til at fastholde en stor husdyrproduktion; en husdyrproduktion der udover emissioner af drivhusgasser belaster miljø og trivsel på mange andre måder, for eksempel gennem effekter på vandmiljø, vandforbrug, arealudnyttelse, og dyrevelfærd. Biogas er en reparations-teknologi og symptombehandling til løsning af det virkelige problem, nemlig den alt for store bestand af husdyr. Men det er selvfølgelig ikke en god historie