ForsideMenneskers sundhedDrikkevand & pesticiderDanmark vandt anden runde om neonics

Danmark vandt anden runde om neonics

Ingeniøren skriver om forbudet i EU imod neonicotinoider. Danmark blev nedstemt, men kan alligevel fortsætte med pesticider til bejsning af såsæd.

-

Danske landmænd har så stærk indflydelse i Miljøstyrelsen, at en generel dispensationspraksis i EU anvendes til at undergrave EUs begrænsninger i giftanvendelsen i dansk landbrug.

Ingeniøren har fulgt forløbet omkring forbuddet imod neonics og skriver bl.a:

 

 

I første omgang indebærer det strammede EU-forbud, at også den danske Miljøstyrelse skal tilbagekalde tilladelserne til at bejdse frø fra ikke-blomstrende afgrøder med neonics.

Styrelsen ændrer derimod ikke praksis, når det gælder om at behandle ansøgninger om dispensationer fra EU-forbuddet, som gives for en vækstsæson ad gangen. Det fastslår kontorchef Mette Hyldebrandt-Larsen i en mail. Hun henviser til, at dispensationerne stadig kan udstedes efter EU’s pesticidforordnig. »Miljøstyrelsen foretager en konkret faglig vurdering af, om der findes alternativer, og om der kan fastsættes tilstrækkelige risikobegrænsende foranstaltninger for at sikre miljø -og sundhedsmæssige hensyn,« som hun formulerer det.

Source: Danmark blev nedstemt, men kan alligevel fortsætte med pesticider | Ingeniøren