ForsideLandbrugets økonomiLars Attrup påstår, at "Landmændene har høvlet toppen af gældsbjerget" Men det...

Lars Attrup påstår, at “Landmændene har høvlet toppen af gældsbjerget” Men det passer ikke

Lars Attrup benytter statistiske fupnumre for at give et falsk indtryk af landbrugets evne til at tilbagebetale dets gæld. Sandheden er, at samfundet har betalt milliarder for landbrugets finansielle tab. Skatteyderne har høvlet landbrugets gæld, og samtidig har bønderne optaget nye kreditter

-

Over en periode på fire år ser det ud til at landbrugets gæld er faldet med ca 3%, fra 322 mia. kr til 310 mia. kr.

I grafikken på Finans.dk har man forskudt nulpunktet, så faldet ser mere dramatisk ud end det er.

Men Lars Attrup er som sædvanlig mester for en grov manipulation for at behage landbruget og tegne et rosenrødt billede af dette urentable, forgældede erhverv.

Sådan ser en mere ædruelig fremstilling af landbrugets gældsudvikling ud.

Han fortæller nemlig ikke, at Finanstilsynet i 2016 opgjorde bankernes afskrivninger på landbrugets gæld til 15. mia med pil opad. Større afskrivninger var ventet. Se omtalen her

Lars Attrup skrev sågar en artikel om sagen selv. Men det har han tydeligvis “glemt” i sin begejstring over opgørelsen fra Danmarks Statistik, som tages til indtægt for, at “Landbruget har høvlet toppen af gælden”. Men det ser snarere ud til, at landbruget har fået mindst 15 mia. afskrevet, ofte i forbindelse med konkurser, rekonstruktioner osv, og alligevel har malket bankerne og kreditinstitutionerne for 5 mia. for at holde erhvervet flydende.

Attrup ser også bekvemt bort fra, at andre, nemlig skovbrug og gartneri, har afdraget på deres gæld.

Ingen kildehenvisning

jbs
Udtræk af tabel JB3 i Danmarks Statistik. Her synes ingen fald i landbrugets forgældning. https://www.statistikbanken.dk/statbank5a/SelectVarVal/Define.asp?Maintable=JB3&PLanguage=0

Interessant er Lars Attrups manglende kildehenvisning. Det er ikke muligt at kontrollere tallene, for Attrup hemmeligholder hvilken tabel fra Danmarks Statistik, hans artikel hviler på.

Vi har slået op i statistikken, der viser, at bankgælden ikke har ændret sig fra 2012 til 2016 og at den samlede gæld lå meget stabilt i perioden lidt over 350 mia. kroner. Hvor Lars Attrup har sine noget lavere tal fra, kan vi kun gisne om. Muligvis undtager han varegæld, skattegæld, kassekreditter m.v.

Udsving i kursværdien, forskydninger fra tinglyst gæld til kassekreditter, varegæld osv. kan også påvirke billedet. Offentlige tilskud indgår ikke i opgørelsen.

Source: Landmændene har høvlet toppen af gældsbjerget – Erhverv – Forside