Grov overpris for økologisk øl

Økoøllerne og lavalkohol-øl vinder markedsandele. Royal går ind på dette nichemarked med en økopilsner med kun 2.3% alkohol. Men priserne er uforskammet høje.

En let pilsner fra Harboe er et fremragende produkt, som redaktøren har nyt i rå mængder i mindst en snes år. Den koster for tiden 2.50 for en dåse. Royal forsøger sig på markedet med en såkaldt “økologisk” let pilsner (2.3% alkohol) som brugsen sælger for kr. 7.50 pr. stk.

Selv om et hektokilo (hkg) økologisk maltbyg sælges for 270 kroner, og altså mere end dobbelt så meget som ikke-økologisk maltbyg, der handles til 125 kr./hkg, så kan dette ikke forklare, at ROYAL forlanger tre gange mere end Harboe.

Merprisen for økologisk maltbyg kan kun forklare en prisforskel på omkring kr. 1.25.

Forklaringen på den eksorbitante prisforskel er nok, at økoøllerne ikke må udkonkurrere andre øltyper, men skal udvide markedet og på den måde øge både omsætning og forbrug. ROYAL satser på feel-good faktoren hos den klimabevidste elite i storbyerne, som drikker let øl for sundhedens skyld og samtidig plejer samvittigheden med økologiske produktvalg.

De økologiske øller sætter altså ydeligere turbo på den globale opvarmning og øger alkoholindtagelsen, men det strider ikke imod økologireglerne.

ROYALs økoøl forbedrer helt sikkert den klimatiske samvittighed hos ølkøbere med velpolstrede tegnebøger. Og det er noget værd, for de, der har råd.

Kilde:

Prognosepriser for 2017-2018