ForsideAntibiotika og resistensNettos antibiotikafri svin må gerne fodres med zink

Nettos antibiotikafri svin må gerne fodres med zink

Produktionsreglerne og kontrolinstansen er hemmelige, siger Danish Crown.

-

Netto – og flere andre kæder under Salling Group –  tilbyder kunderne svinekød fra grise, som er opdrættet uden brug af antibiotika, såkaldte OUA grise. I følge finans.dk skal dette nye produkt erstatte konventionelt svinekød i Nettos butikker.

Vi har spurgt Danish Crown bl.a. om OUA grisene må få zink, som kan erstatte antibiotika i fravænningsperioden, der i produktionen er forceret til efter kun fire uger.

Danish Crown bekræfter, at det smågrisene gerne få, på trods af, at zink fremmer resistente bakterier endnu mere end for eksempel tetracyklin. KU skriver bl.a:

Metaller som zink og kobber udgør en større risiko end tetracykliner i forhold til at sprede antibiotika resistens i jordmiljøet, det viser et nyt ph d. projekt fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Tungmetaller som zink og kobber bliver ofte brugt som erstatning for antibiotika til smågrise, bl.a. med det formål at nedbringe forbruget af antibiotika og dermed begrænse udviklingen af antibiotikaresistente bakterier.

Vi har også spurgt, hvem der kontrollerer, om grisene faktisk fremstilles uden antibiotika. Danish Crown svarer meget kryptisk:

Det gør en uafhængig tredjepart som en del af regelsættet for Danish Crowns OUA-produktion

Regelsættet er hemmeligt. Danish Crown skriver:

da der er tale om Danish Crowns eget koncept er det ikke offentligt tilgængeligt.