ForsideLandbrugets økonomiLandbrugets økonomiske kollapsSvineproduktionen kan ikke konkurrere internationalt

Svineproduktionen kan ikke konkurrere internationalt

Svineboss Jais Valeur peger på, at den verdensberømte danske andelstanke kommer til kort over for spanske og amerikanske koncerner, der ejer stalde, grise, foderproduktion, slagterier, forædling, afsætning m.m. Danish Crown er ejet - og styret - af 2050 selvstændige svinebønder, som alle gør som de selv vil. Jais Valeur ser ingen fremtid for denne struktur.

-

Selv Jais Valeur, direktør for Danish Crown, har opdaget, at de danske svineproducenter ikke er verdensmestre til alt muligt. De er under kraftigt prispres fra spanske og amerikanske megakoncerner, som erobrer markedsandele fra Danish Crown. Derfor har den danske slagtericoncern, verdens største, påstår de selv, svært ved at komme af med deres stege, skinker og saltede spæk

Danish Crown kan ikke komme af med kødet på normalpris. Kunderne vælger det fra, og til sidst sælges det til spotpris.

Han mener, at den danske verdensberømte andelsmodel, hvor alle har ret til at blande sig og  slagteriet pligt til at aftage alle grisene, skal afløses af en mere strømlinjet model med fælles indkøb af foder, dyrlægeydelser etc.

Tulip, der sælger dansk svinekød på det traditionelle engelske marked har i en årrække noteret trecifrede milliontab. Historien er lækket til Dannish Crowns uofficielle pressemedarbejder, Lars Attrup, på Finans dk, der bl.a. skriver:

På få år er den årlige spanske produktion af slagtesvin vokset med næsten 10 mio., og eksporten til verdensmarkedet er nærmest eksploderet.

»De spanske slagterier er relativt højteknologiske og velinvesterede. De har fået adgang til markederne i Asien hurtigere, end nogen havde ventet, og vinder markedsandele fra os i blandt andet Japan. Samtidig har de øget forædlingen af deres grisekød og organiseret produktionen på en ekstremt effektiv måde, der presser omkostningerne længere og længere ned,« fortæller Jais Valeur.

Jais Valeu har tidligere givet udtryk for, at danske svineavlere skal dække deres underskud herhjemme ved, at Danish Crown opkøber rentable virksomheder i udlandet. Et vidtløftigt millionprojekt, “DC Ingredients” kom dor aldrig på vingerne og er nu helt droppet.

Source: Danish Crown er under voldsomt pres: Hele sektorens fremtid er på spil – Erhverv – Forside