Maersk og dansk svinefabrik i Kina med millionoverskud får u-landsstøtte med hjemmefra

Økonomisk støtte fra ulandsmidlerne kanaliseres via Danish Agribusiness Funds til flere danske agrospekulanter, der har etableret svine- og planteproduktion i de tidligere østlande. A.P. Møller-Maersk tager også for sig af millionerne.

Det danske investeringsprojekt “Scandinavian Farms”, der har opbygget en stor svineproduktion i Kina, får i følge  en ny rapport fra organisationen Afrika Kontakt massiv økonomisk støtte fra Danmark. Staten og en række pensionsselskaber har spyttet en god milliard danske kroner i en investeringsfond, Danish Agribusiness Funds (DAF), der skal “bidrage med risikovillig kapital til projekter, der kan sikre flere og bedre bæredygtige fødevarer i udviklingslandene”. Om Scandinavian Farms skrev Landbrugsavisen tidligere i år bl.a:

47,7 millioner kroner lyder overskuddet på i 2017 i Scandinavian Farms Invest, der driver svineproduktion nord for Shanghai.

I 2016 var koncernens overskud på 78,7 millioner kroner og resultatet for 2017 er utilfredsstillende, i følge Scandinavian Farms ledelse.

Foretagenet har modtaget godt 200 mio. kr. af fondens penge.

Uddrag af rapporten fra Afrika Kontakt

Rederiet Maersk har modtaget næsten 400 mio. til forskellige anlæg på land, mest i forbindelse med havne og transport.

Desuden kan det nævnes, at fonden har støttet produktion af is på grundlag af tørmælk fra de rige lande. Gevinsten ser ud til at ende i skattely.

Dan-Farms er også blandt modtagerne, men figurerer som et slovakisk selskab. Dan-Farm Holding har dog adresse i Billund sammen med over 100 andre landbrugsrelaterede virksomheder på Majsmarken 1

Et af Dan-Farms datterselskaber, DFU Agro, fik også penge fra fonden. På deres hjemmeside skriver DFU Agro bl.a:

LLC DFU Agro is a subsidiary of Dan-Farm Ukraine Ltd., located in the Zhytomyr region, Korosten district.
Our main activity is pig production.

CerCa A/S, er registreret i Gadbjerg som firma med

  • 642020 Ikke-finansielle holdingselskaber,
  • 821100 Kombinerede administrationsserviceydelser

De har fået 2,4 mio af fonden, som er investeret i svineproduktion på Cuba.

Coexa er et chilensk foretagende, der kontrollerer alt fra foderproduktion til eksport. Firmaet konkurrerer med Danish Crown på det japanske og kinesiske marked. På deres hjemmeside skriver man bl.a:

De store EXportmarkeder for Coexca i 2014 målt ved tonsvis af kød er: Japan og Sydkorea som tegner sig for 39,8 procent af forsendelser, efterfulgt af Rusland med 31,4 procent, Kina med 15,3 procent, de europæiske lande med 2,0 procent og latinamerikanske lande med 6,9 procent.

Perejmy er et dansk projekt med base i Bevtoft, som har hentet milliontilskud i den nu lukkede “Investeringsfonden for Østeuropa” og etableret sig i Ukraine. Der har været lidt indkøringsvanskeligheder. Nu har man hentet 18,8 mio i IFU.

Oversigt over DAFs investeringer fra rapporten fra Afrika Kontakt

Kilder:

Rapporten fra Afrika Kontakt

Danskere i Kina får utilfredsstillende millionoverskud | LandbrugsAvisen

Informations omtale