Økologisk Landsforening “snydt” i Uganda

Et støtteprojekt i Uganda om "Styrkelse af civilsamfundet og fødevaresikkerhed blandt mindre landbrug", kørte af sporet, da en lokal samarbejdspartner misbrugte bevilgede midler uden at tovholderen, Økologisk Landsforening" opdagede noget. Nu holder Udenrigsministeriet hånden over svindleren, hvis navn man ikke vil oplyse.

“Hvad kender bønder til agurkesalat”, lyder et gammelt mundheld. Og hvad ved økologer om “styrkelse af civilsamfundet”, hvad det så er for en størrelse, eller om fødevaresikkerhed i Afrika?

Det kan man undre sig over, men ikke desto mindre fik Økologisk Landsforening et sekscifret beløb for at gennemføre det tågede projekt i Uganda. De overlod det praktiske til en lokal partner, NOGAMU, som desværre snuppede nogle af pengene, eller som det hedder, “NOGAMU havde lånt 55.000 EURO af projektmidlerne” og “udgiftsført 8.400 EURO til deres medvirkende partnere”, herunder en, der havde leveret nogle motorcykler, som altså enten skulle styrke civilsamfundet eller fødevaresikkerheden i det afrikanske land.

UM holder hånden over hovedmanden bag svindlen.

Navnet på den lokale medarbejder, som aldrig er blevet retsforfulgt, holder Udenrigsministeriet hemmeligt med den begrundelse, at man “kan sætte den pågældende person i forbindelse med økonomisk misbrug af puljemidler.”

Det var den svenske ambassade, der tippede den danske i Kampala om uregelmæssigheder i regnskabsaflæggelsen hos NOGAMI. Herefter lettede to medarbejdere sig fra stolene i Økologisk Landsforening og rejste ned til deres gamle samarbejdspartner i Uganda for at se på forholdene. Det førte i sidste ende til at projektet blev stoppet.

Økologisk Landsforening blev ikke gjort ansvarlig for tabet af over 300.000 kroner.

Afgørelse om aktindsigt

Aktindsigt – del 1

Aktindsigt – del 2