Den hellige mand fra Vestjylland spøger i kulissen

Både den tidligere fødevareminister, Esben Lunde Larsen, SEGES, ARLA og Concito figurerer under bidragsydere til den artikel, som Frederik Vilhelm Greibe henviser til for at belægge sine påstande om dansk landbrugs klimavenlighed.

Selv om artiklen fra World Ressources Institute fremstår som en videnskabelig artikel, er dens tilblivelse fedtet ind i en række private interessenter, herunder fremhævet af redaktionen. (side 32 i artiklen).

Artiklen er en del af et større projekt, som skal belyse hvordan dansk landbrug kan leve op til sine klimaforpligtelser.

ACKNOWLEDGMENTS:

Minority funding for this analysis was provided by the Danish Agriculture and Food Council (Landbrug&Fødevarer, red.) with primary funding provided through general staff research funding sources at WRI, Chalmers University of Technology, Princeton University, and the Potsdam Institute for Climate Impact Research. We thank Peter Witzke and Monika Kesting with EuroCARE for data from the CAPRI model and various researchers at SEGES for valuable data regarding feed consumption and herd characteristics in Denmark. Valuable review comments were provided by Bruno Avalarez (Embrapa); Tommy Dalgaard (Aarhus University); Anny Flyso (Arla Foods); Leah Germer (World Bank); Michael Minter (Concito), and Viviane Rameiro (WRI Brazil); and the following reviewers at WRI: Luiz Amaral, John Feldman, Arya Harsono, Esben Larsen, Matt Remlow, Gregory Taff. This working paper was generated as part of a larger project to develop a strategy for how Danish agriculture could achieve carbon neutrality, which will lead to a full report that includes these working paper results. This project was initiated by Jens Lundsgaard, who brought WRI together with the Danish Agriculture and Food Council and has provided valuable insights throughout the process. The minority funding of this working paper from the Council is part of its minority funding of that larger report. We are pleased to acknowledge our institutional strategic partners, who provide core funding to WRI: Netherlands Ministry of Foreign Affairs Royal Danish Ministry of Foreign Affairs, and Swedish International Development Cooperation

Esbenpage
Esben Lunde Larsen er fellow i World Ressources Institute med egen email adresse