Debat: Der er mad nok

JyllandsPosten havde den venlighed at bringe dette indlæg den 8 oktober 2021. Anledningen var, at Søren Pape Poulsen for gud ved hvilken gang gentog myten om, at dansk landbrug skal lindre sulten i verden. Det fik han et par borgerlige ord fra denne sides redaktør for.

– Verden har ikke et overskud af fødevarer. Det skal vi huske i det her. Så det har ikke været en del af vores dagsorden, siger Søren Pape til avisen den 6. oktober om en eventuel nedskæring af den enorme danske husdyrproduktion.

Søren Pape gentager her en gammel løgn om, at der er ikke er mad nok i verden og at  Danmark derfor kan og skal bidrage med flere fødevarer. Ifølge FN er der mad nok, men det kniber med fordelingen.

Lad mig minde om, at den danske kornproduktion udgør 0,05 promille af verdens, og at danske bønder med yderligere import af tonsvis af husdyrfoder producerer ca. 30 millioner kubikmeter gylle, stank, ammoniak, forurenet grundvand, ødelagte søer, fjorde og vandløb m.v. Og ja, nogle få letfordærvelige og usunde animalske fødevarer, som mestendels sælges til velhavende, overvægtige forbrugere i udlandet. Madspildet er p.t. oppe på 30%.

At holde hånden under den enorme, subsidierede danske produktion af kød, æg og mælk hjælper ikke de sultende i verden. Det er snarere en hån imod de mennesker, der rent faktisk ikke har nok at spise til sig selv og deres børn.


Kilder:

https://da.wfp.org/stop-sult

https://www.dst.dk/da/Statistik/nyt/NytHtml?cid=25806

https://naturguide.dk/verdens-kornproduktion-naermer-sig-igen-rekord/

https://mfvm.dk/fileadmin/user_upload/FVM.dk/Dokumenter/Landbrug/Indsatser/Madspild/Concito_Analyse_Politiken.pdf

Regnestykket ser sådan ud:

Danmarks kornproduktion: 2017: 10 mio tons

Verdens kornproduktion: 2016/17 2046 mia tons.

Danmarks andel : 10.000.000/2.046.000.000.000= 0,000488759