ForsideMRSA23% af en gruppe hollandske svinebønder havde MRSA

23% af en gruppe hollandske svinebønder havde MRSA

-

Dette tal ligger ca 6 gange højere end den eneste danske undersøgelse viser. (4.1 % blandt svineavlere) I Holland tog man prøver fra såvel næse som svælg. I Danmark tog man kun prøver fra næseborenes yderste del. Den danske undersøgelse var bestilt og betalt af de danske svineavlere. Her er et citat fra den hollandske undersøgelse

 


The Study

Initially, the nares of 10 pigs were cultured. All were negative for MRSA. At a later stage, the perineum of 30 pigs was cultured; 1 was positive for MRSA. The regional pig farmers were screened (throat and nares) during a monthly professional meeting that happened to be on the farm of the MRSA-positive family, at the time of investigation. With the exception of this meeting, the farmers had no further epidemiologic links, other than being from the southeastern region of the Netherlands. Six (23%) of the 26 farmers were colonized with MRSA.

Kilde/link

Se undersøgelsesrapporten her (Engelsk)