ForsideDebatindlægDebat: Sidste salgsdato er overskredet for dansk svineproduktion.

Debat: Sidste salgsdato er overskredet for dansk svineproduktion.

-

 
JydskeVestkysten | 22.06.2009 | 1. sektion | Side 14 | 221 ord | artikel-id: e1913b61

Landbrug

Knud Haugmark Danmarks Naturkomite, Skelhøjvej 25 C, Lyngby, skriver bl.a:

På Sicilien betaler befolkningen visse kriminelle for »beskyttelse«. Ellers risikerer man en kugle i hovedet. I Danmark risikerer man at blive dræbt med infektioner med resistente bakterier, hvis ikke man betaler en tredjedel overpris for svinekødet. Sådan forstår jeg Jens Hauges indlæg 18.6. hvor han skriver: »Betal produktionsprisen plus en rimelig fortjeneste til landmanden. Så vil brugen af antibiotika falde til et nødvendigt minimum«. Jens Hauge mener endda, at så ville »alle have god samvittighed«.

Men erfaringen fra den frivillige udfasning af vækstfremmere viser, at svinebranchen ikke er til at regne med. Efter kort tid var forbruget højere, end før landmændene pralede med deres »udfasning«. Beskyttelsespenge vil ikke få antibiotikaforbruget ned. Det er dokumenteret, at svinedyrlægerne fra især LVK og Danvet udskriver antibiotika med rund hånd. To-tre tons pr. dyrlæge om året er ikke nogen sjældenhed.

Kun et massivt krav om stop for antibiotika til husdyr kan sikre befolkningens sundhed og sundhedssystemets effektivitet. Alle bortset fra Jens Hauge kan indse, at hvis svineproduktionen sætter folkesundheden under pres, så skal den ikke være der. Ud over meningsløse dødsfald er antibiotikaresistens nemlig en økonomisk bombe under vores sundhedssystem.

30 mio. tons gylle årligt udgør endvidere en uløseligt miljøproblem for drikkevandet, naboerne og følsomme naturområder, f.eks. heder. Vil Jens Hauge også forlange beskyttelsespenge her?

Sidste salgsdato er overskredet for dansk svineproduktion.

 

Tidligere artikel
Næste artikel