ForsideDebatindlægDementi fra stud mag. Eva Kjer Hansen

Dementi fra stud mag. Eva Kjer Hansen

-

Eva Kjer Hansen, fødevareminister skriver i Politiken d. 13. juli 2009:

KLIMAGAS OG VARM LUFT

Knud Haugmark skyder i sit indlæg (8.7.) vildt omkring sig med anklager om manipulation og krav om dementi.

På baggrund af tal fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) gjorde jeg forleden opmærksom på, at landbruget siden 1990 har nedbragt sin udledning af drivhusgasser med ca. 24 procent. Knud Haugmark gør i den forbindelse opmærksom på, at dette tal kun inkluderer drivhusgasser som metan og lattergas, men udelader udledningen fra fossil energi.

Dette er i og for sig korrekt: Landbrugets fossile udledning opgøres af DMU i en separat kategori.

DMU oplyser til mig, at udledningen fra fossil energi i landbrug og fiskeri er reduceret fra ca. 2,5 millioner ton i 1990 til 2 millioner ton i 2007 eller ca. 20 procent. Altså knap så stor en reduktion som i udledningen af de andre drivhusgasser, men langt fra Knud Haugmarks anklager.

 


Manipulationen fortsætter: Ministeren regner her udledningen fra landbrug og fiskeri sammen for at postulere et fald på 20 %.

Sagen er, at landbrugets forbrug af fossile brændsler ikke er faldet med hverken 20% eller det der ligner. Det fremgår af "Tal om Landbruget" fra 2007, hvorfra vi har sakset ovenstående illustration.

Det fremgår endvidere af "Dansk landbrug i tal 2008", at dieselforbruget i perioden 1990 – 2006 er steget fra 418 til 538 mio. liter eller med 28%. Elforbruget steg fra 1.567 – 1.611 mio kwt eller med knap 3 %.

Det er et mysterium, hvordan landbruget kan bære sig ad med at brænde så meget diesel af, al den stund at der i snit går 118 liter/år til en hektar agerjord. Forbruget svarer altså til ca. det dobbelte af det danske landbrugsareal. Man kunne med rette spørge, hvor al den diesel så bliver af. Jeg kan næppe forestille mig, at privat kørsel eller sort stalddørssalg er hele forklaringen.Men landbrugsdriften alene kan umuligt bruge så store mængder.

Landbrugets klimabelastning er ikke faldet, som ministeren påstår. At hun pynter sig med lånte fjer fra fiskerierhvervet, som jo er gået voldsomt tilbage siden 1990 viser kun, at fru Hansen stadig manipulerer.

Kilde/link