ForsideDebatindlægDebat: Alarmklokkerne bimler højt

Debat: Alarmklokkerne bimler højt

-


Holger Ø. Mortensen, Gosmervej 81, Præstholm Mk., og Knud Haugmark , Bonhoefferstrasse 9, Heidelberg, Tyskland, skriver i Jyske Vestkysten d. 16. januar 2010:

I løbet af 12 år er landbrugets tinglyste gæld tredoblet og andrager nu 360 mia. kr. eller cirka halvdelen af statsbudgettet. Samtidig er værdien af landbrugets produktion faldet. Svineavlerne taber 12 mio. om dagen bare på driften. Egenkapitalen er styrtdykket med anslået 25 mia. de seneste 12 måneder. Det skal vise sig alt for optimistisk.

En jævn strøm af skattelettelser, administrative fordele og mere end 100 støtteordninger har ikke holdt svineerhvervet oven vande, og nu truer en udbredt kollaps. Det anslås, at ca. 1500 landbrug trues akut af tvangsauktion.

Men det er kun begyndelsen. Svineavl kan ikke betale sig i Danmark. Før eller siden kommer turen til resten af erhvervet.

En beskeden rentestigning kan sætte et jordskred af konkurser i gang. Vi vil opleve islandske tilstande. Alarmklokkerne bimler allerede højt på bankernes direktionsgange og i regeringslokalerne.

Nogle få tusinde eventyrlystne svinebaroner holder hele samfundsøkonomien som gidsel, fordi de ikke kan eller vil finde en respektabel levevej. De er fuldstændig ligeglade og insisterer simpelthen på at lave svin, svin og flere svin, mens pengene fosser ud af erhvervet. De spekulerer nemlig i, at regeringen er tvunget til at dække kreditgivernes tab for at undgå en nedsmeltning af økonomien.

Til gengæld skal befolkningen have ejendomsretten til landbrugsjorden og sikkerhed for, at dette usunde segment ikke igen kan true samfundets økonomi og stabilitet, ødelægge natur og miljø, undergrave sundhedssystemet med resistente bakterier og forarme det Danmark, vi alle holder af.

 


Svar fra en avislæser, der har set indlægget i Ringkøbing Avis:

Det gør mig harm at læse dit debatindlæg. Det er simpelthen så billigt. Bare fordi du åbenbart har brug for en "sag", behøver du ikke lægge et helt erhverv for had.
 
Ud med hele landbruget, hvis det stod til dig. Og hvor har du så lige tænkt dig, at danskere i fremtiden skal få fødevarer fra? Mere import, mere transport, ringere kvalitet fra et eller andet land, der helt sikkert har ringere kontrol med alting.
 
Eller vil du for fremtiden forsage kød og mælkeprodukter og spise græsplænen? 
 
Få dig et liv.
 
Birte Borum
Ringkøbing

Kilde/link

Folkebladet Lemvig bragte også læserbrevet